1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Avax: Η αναδιάρθρωση του ομίλου και η διεκδίκηση έργων ύψους €5,8 δισ.
Avax: Η αναδιάρθρωση του ομίλου και η διεκδίκηση έργων ύψους €5,8 δισ.

Avax: Η αναδιάρθρωση του ομίλου και η διεκδίκηση έργων ύψους €5,8 δισ.

0
Από αριστερά προς δεξιά:
Ο κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ και ο κ. Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ

Στην αναδιάρθρωση του ομίλου προχώρησε η Avax, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την τεχνογνωσία που διαθέτει- Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα και ποια ετοιμάζεται να διεκδικήσει

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του ομίλου Avax, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση, στις δραστηριότητες καθώς και στα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή αλλά και υπό διεκδίκηση. Με το νέο οργανόγραμμα, προωθείται στο management της εταιρείας μια νέα γενιά στελεχών, προερχόμενων από τις τάξεις της. Επισημάνθηκε δε η σταθερότητα στην μετοχική βάση της εταιρείας καθώς οι τρεις βασικοί μέτοχοι – οι οικογένειες Ιωάννου, Μιτζάλη και Κουβαρά – διατηρούν διαχρονικά τη θέση τους στην εταιρεία, όπως αποδείχθηκε έμπρακτα στην αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο.

Αναφορικά με τη δομή, όπως ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, οι δραστηριότητες του ομίλου διαχωρίστηκαν σε 4 τομείς:

  1. Τομέας έργων υποδομών και κτιριακών έργων
  2. Τομέας ενεργειακών έργων (σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.)
  3. Τομέας έργων δικτύου
  4. Τομέας συμβάσεων παραχώρησης /ΣΔΙΤ

Όσον αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από την χώρα μας, η εταιρεία αποτιμά θετικά την προσπάθεια της πολιτείας να αξιοποιήσει τη δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα επόμενα χρόνια η ΑΒΑΞ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και τις δυνατότητές της για να διατηρήσει και να μεγεθύνει το αποτύπωμά της στους κλάδους που δραστηριοποιείται. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόσφατη συμμετοχή της στην κοινοπραξία VINCI Highways S.A.S – VINCI Concesiones S.A.S – Μυτιληναίος που διεκδικεί την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, μέσω της οποίας επανήλθε δυναμικά στη διεκδίκηση του εν λόγω έργου.

H Avax έχει υπό κατασκευή μία σειρά από έργα. Πιο συγκεκριμένα, υπό κατασκευή βρίσκεται η επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό (γραμμή Χαϊδάρι- Πειραιάς), το οποίο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο 2020, παρά την πανδημία τήρησε το χρονοδιάγραμμα και παρέδωσε τους σταθμούς “Αγ. Βαρβάρα”,  Κορυδαλλός” και “Νίκαια”. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €344 εκατ.

Παράλληλα, κατασκευάζει και το καζίνο στη Λεμεσό Κύπρου, συνολικού προϋπολογισμού €269 εκατ., σε μία κοινοπραξία μαζί με την ΤΕΡΝΑ (60% Αvax- 40% ΤΕΡΝΑ), το οποίο βρίσκεται στο 40% της υλοποίησης, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Bismayah 3, ισχύος 1.650 MW στο Ιρακ, συνολικού προυπολογισμού €533 εκατ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη, εντός του 2021 και συγκεκριμένα στα τέλη του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας, IGB, προϋπολογισμού €145 εκατ.

Στα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή, αλλά σε πιο πρώιμο στάδιο είναι και η Γραμμή 4 (Άλσος Βεϊκου- Γουδί). Για το συγκεκριμένο έργο η Avax έχει οριστεί προσωρινός άναδοχος και εντός Μαρτίου η Αττικό Μετρό θα στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο το φάκελο το έργου για έγκριση. Αφού λάβει τη σχετική υπογραφή και περάσει από τη βουλή, θα ξεκινήσουν οι μελέτες και υπολογίζεται από τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν τα έργα. Όπως ενημέρωσε ο κ. Μιτζάλης πρώτα θα στηθούν δύο εργοτάξια στις δύο άκρες του έργου (Βεΐκου και Κατεχάκη), απ΄όπου θα ξεκινήσουν οι μετροπόντικες.

Ο πρόεδρος του ομίλου,  Χρήστος Ιωάννου, αναφέρθηκε στις προοπτικές της εταιρείας. «Ευελπιστούμε να συμμετέχουμε ενεργά στα έργα για το Ελληνικό και στα έργα που σχεδιάζει η ΕΡΓΟΣΕ» σημείωσε. Στο Ελληνικό θα πραγματοποιηθούν έργα ύψους €2,5 δισ. και όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου η Avax βρίσκεται στην αναμονή της έναρξης της 1ης φάσης. Αναφορικά με την ΕΡΓΟΣΕ, η εταιρεία έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη 6 σιδηροδρομικών έργων σε όλη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού €3,3 δισ.

Volterra

Ο όμιλος μέσω της Volterra, δραστηροποιείται δυναμικά και στο τομέα της ενέργειας. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων της Volterra ανέρχεται στα 300MW, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια (σε λειτουργία και ανάπτυξη), ενώ εντός του 2021 θα ξεκινήσει η κατασκευή δύο εξ αυτών στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη και στην Καστορία, συνολικής ισχύος 36MW. Επίσης, υπό ωρίμανση βρίσκονται και έργα ΑΠΕ, ισχύος 200 MW.

 

tags: