1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας
Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας

0

Για την διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας, για το Target Model, την αποθήκευση ενέργειας και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας προτάσσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, όπως ανάφερε στην τοποθέτησή του στο 2ο συνέδριο Power & Gas Supply Forum. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο έχει ήδη καταθέσει στις Βρυξέλλες το σχήμα για στρατηγική εφεδρεία, σύμφωνα με το οποίο οι μονάδες της ΔΕΗ να μην συμμετέχουν στο μείγμα και στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά σε περίπτωση ανάγκης και υπό έκτακτες συνθήκες να παρέχουν ρεύμα στο  σύστημα.

Η εξασφάλιση της επάρκειας του δικτύου, δεν θα επηρεάσει καθόλου το σχέδιο της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση από τον άνθρακα και δεν ως υπουργείο δεν θα παρεκκλίνουν καθόλου από το αρχικό χρονοδιάγραμμα για κλείσιμο όλων των ενεργών λιγνιτικών μονάδων έως το 2023.

Η ασφάλεια επάρκειας του συστήματος είναι ύψιστης σημασίας, καθώς πλέον η χώρα μας έχει συζευχθεί και με την Ιταλία, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η σύζευξη με την Βουλγαρία. Το «coupling» αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επάρκεια του συστήματος εάν οι άλλες χώρες χρειάζονται ποσότητες ρεύματος. Για παράδειγμα, στην κακοκαιρία που σάρωσε την χώρα μας «Μήδεια», η αγορά της Ιταλίας είχε αρνητικό πρόσημο, αντί για θετικό που έχει σχεδόν πάντα, δηλαδή ζητούσε ενέργεια, αν είχαμε και τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εγχώρια ζήτηση.

Με γνώμονα, λοιπόν, την ασφάλεια επάρκειας, το υπουργείο εκτός από το σχέδιο για στρατηγική εφεδρεία,  ετοιμάζει μία σειρά από επιπλέον δράσεις, όπως είναι η βελτίωση ων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, η μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, καθώς και τα διμερή συμβόλαια.

Τα διμερή συμβόλαια, ευελπιστεί ο υπουργός να ξεκινήσουν και εντός του 2021 το πολύ το 2022. Με αυτές τις συμφωνίες θα πρασινίσει η βιομηχανία, ο τουρισμός και θα αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ. Ωστόσο, για την ορθή λειτουργία τους θα εκπονηθεί μελέτη για να κατατεθεί το σχέδιο μέχρι τον Ιούνιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η αποπληρωμή της ενέργειας στους παραγωγούς από τους καταναλωτές, ώστε να είναι bankable οι επενδύσεις ΑΠΕ και αφετέρου να αξιοποιηθεί η ενέργεια που θα διαρρέει.

Σχετικά με το Target Model, ο υπουργός ανέφερε είναι μία τομή για την ελληνική αγορά, ενώ παραδέχτηκε ότι «περνάει παιδικές ασθένειες». Ωστόσο τόνισε ότι έλαβαν κάποια μέτρα για να έρθει η ισορροπία στην αγορά εξισορρόπησης αλλά «το παρακολουθούμε μέρα μέρα και επεμβαίνουμε όταν χρειάζεται».

Αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας σημείωσε «Προωθούμε επενδύσεις, που σχεδιάζουμε να χρηματοδοτηθούν μέσω από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μειώσουμε το κόστος ανάκτησης του κεφαλαίου επένδυσης.

Τέλος, για το φλέγον ζήτημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα οι αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο στη ΔΕΠΑ υπάρχουν μικρές νομικές δυσκολίες που προσπαθούν να επιλύσουν, όπως είναι η δικαστική διαμάχη με την ELFE, αλλά κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθούν το συντομότερο.