Τα 3 προβλήματα που προέκυψαν από το Target Model
Μία σειρά από προβλήματα έχουν αναδειχτεί από τη λειτουργία του Target Model, τα οποία πρέπει να επιλυθούν για την ομαλή λειτουργία και χωρίς στρεβλώσεις της αγοράς.
Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison και πρόεδρος του ΕΣΑΗ, Νικόλας Ζαχαριάδης, κατά την τοποθέτηση του στο Power & Gas Forum, έδειξε τον προβληματισμό του καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε «Βαδίζουμε μπροστά κοιτάζοντας τις μονάδες του παρελθόντος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία του target model αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο τόνισε πως λείπει από το τεκτόνημα το θεσμικό πλαίσιο αλλά και λύσεις για την αποθήκευση ενέργειας.
Τρία προβλήματα έχουν αναδειχθεί από το Target model, τα οποία πρέπει να λυθούν. Συγκεκριμένα ένα πρώτο πρόβλημα είναι η έλλειψη ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου. Απόδειξη για αυτό αποτελεί το φαινόμενο «Μηδεια» που σάρωσε την χώρα μας τον Φεβρουάριο, όποτε ο ΑΔΜΗΕ λόγω έλλειψης ενέργειας πρόταξε τους λιγνίτες και σταμάτησε τις μονάδες φυσικού αερίου στο μέιγμα για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Δεύτερο πρόβλημα είναι οι αδυναμίες στο σύστημα μεταφοράς. «Κανένα Target Model δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει ένα ασφαλές σύστημα μεταφοράς» σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης. Χρειάζονται, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτεταμένες επενδύσεις στο σύστημα μεταφοράς.
Το τρίτο πρόβλημα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ, είναι η αδιαφάνεια και η έλλειψη ελέγχου στις αγφορές. «Στην προημερίσια αγορά επικρατούν οι τιμές των λιγνιτικών μονάδων, την ώρα που οι τιμές των μονάδων φυσικού αερίου είναι φθηνότερες» τόνισε.
Τέλος, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε την ανάγκη για θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Ισχύος, προκειμένου να προσελκυσθούν και άλλες επενδύσεις. Σε απάντηση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πως προχωράνε οι διαδικασίες για την λειτουργία του.