
ΥΠΕΝ: Διευκόλυνση των παραγωγών ενέργειας ζητά από την Κομισιόν
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι σύντομα θα ζητήσει από την Κομισιόν Μηχανισμό Αποζημίωσης Ισχύος προκειμένου να διευκολύνει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την υλοποίηση των επόμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Ο Μηχανισμός Αποζημίωσης Ισχύος, εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευσή του και εγκριθεί από την Κομισιόν, θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα των μονάδων ώστε να γίνει ελκυστική η επένδυση σε αυτές.
Τα εμπόδια της Κομισιόν
Αρχικά τα ρυθμιστικά εμπόδια και περιλαμβάνει την αυξημένη ρύθμιση τιμών και την έλλειψη διαφάνειας τιμολογιακών μηχανισμών, καθώς επίσης και τη ρυθμιστική αβεβαιότητα, την πρόσβαση στην καινοτομία και τους περιορισμούς που θέτει το GDPR. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα παραπάνω ζητήματα η ελληνική αγορά λιανικής αερίου είναι τρίτη από το τέλος πανευρωπαϊκά.
Μια δεύτερη κατηγορία θεμάτων σχετίζεται με την ανισότητα πρόσβασης στην αγορά. Ένα σχετικό ζήτημα είναι η απουσία ουσιαστικού διαχωρισμού δραστηριοτήτων προμήθειας-διανομής με ασύμετρη πρόσβαση σε στοιχεία νέου πελατολογίου για παράδειγμα. Επιπλέον, υπάρχει το θέμα της ωριμότητας της χονδρεμπορικής αγοράς με απουσία σημαντικών εναλλακτικών προμηθευτών και περιορισμούς στις δυναμικότητες στα σημεία εισόδου. Και σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις τέταρτη από το τέλος.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι παρατηρείται επιθετικός πόλεμος τιμών από τους μεγάλους παίκτες ώστε να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στη λιανική με παράλληλη έλλειψη αντιστάθμισης κινδύνου. Το αποτέλεσμα είναι η κατάταξη της Ελλάδας στην πέμπτη θέση από το τέλος.
Ακόμη υπάρχουν και αδειοδοτικές και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες της εγχώριας λιανικής αγοράς που αφορούν θέματα όπως οι καθυστερήσεις αδειών με το χρόνο τροποποίησης μιας άδειας προμήθειας να φτάνει το 1,5 έτος. Επίσης, καθυστερεί η έκδοση τεχνικών προδιαγραφών για νέες δραστηριότητες και η χώρα μας είναι τελευταία πανευρωπαϊκά στα εν λόγω θέματα.
Συνολικά, η Ελλάδα κατατάσσεται 19η από 24 χώρες στην Ε.Ε. όσον αφορά τα εμπόδια στη λιανική αερίου.