
Η Ελλάδα χρειάζεται για το νέο στόχο του 2030 επενδύσεις τουλάχιστον 1 γιγαβάτ ετησίως, τη στιγμή που σήμερα διαθέτει 7,5 γιγαβάτ έργων ΑΠΕ στο δίκτυο.
Με βάση τα όσα δήλωσε σήμερα στο All Things Energy Forum ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, Διονύσης Παπαχρήστου, το 2020 η διείσδυση των ΑΠΕ ήταν πάνω από 30% για 2.865 ώρες και πάνω από 50% για 429 ώρες.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν 3 γιγαβάτ νέων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη και κατασκευή που θα συνδεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Η ΡΑΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει όφελος από τη μείωση των τιμών στον πρόσφατο διαγωνισμό του Μαΐου και αυτό αποτελεί σήμα για το τι θα ακολουθήσει στην αγορά.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν 77 γιγαβάτ με άδειες συν μικρά έργα 3 γιγαβάτ, τα οποία θα δώσουν μάχη για τη σύνδεση στο δίκτυο.
Για τη ΡΑΕ, η συνταγή για το μέλλον έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση των ΑΠΕ και την ελαχιστοποίηση του κόστους για τον καταναλωτή.
Με αυτή την αφορμή, υπάρχουν πέντε σημαντικές δράσεις που προωθεί η Αρχή: Ο οδικός χάρτης για τις δημοπρασίες των ετών 2021-24, οι μονάδες αποθήκευσης, οι υβριδικές μονάδες, τα υπεράκτια αιολικά και τα διμερή συμβόλαια. Ταυτόχρονα, σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην αδειοδοτική διαδικασία με απλούς κανόνες. Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα και η διασυνδεσιμότητα με άλλα συστήματα των αρχών διευκολύνει τα πράγματα, όπως τονίστηκε.
Σε ότι αφορά την αδειοδοτική διαδικασία, ο κ. Παπαχρήστου σημείωσε ότι η ΡΑΕ λαμβάνει παράπονα για αιτήσεις βεβαίωσης παραγωγού ή για έργα με άδειες παραγωγής, αλλά η βεβαίωση δεν σημαίνει ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο. Αντιθέτως, ένα μικρό ποσοστό των έργων αυτών θα υλοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΥΠΕΝ και άλλους φορείς για να πληροφορήσει το κοινό και τις τοπικές κοινωνίες για τα χαρακτηριστικά, τα οφέλη και τις επιδράσεις της κάθε τεχνολογίας ώστε να εξαλείψει τις υπερβολές.