1. Home
 2. Ηλεκτρισμός
 3. Κλιματιστικό: Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα;
Κλιματιστικό: Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα;

Κλιματιστικό: Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα;

0

Γνωρίζατε πως για κάθε βαθμό Κελσίου που κατεβάζετε στο κλιματιστικό σας επιβαρύνεστε με περίπου 10% περισσότερο ρεύμα; Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό μπορεί και να «φουσκώσει» είτε να «ελαφρύνει» το λογαριασμό του ρεύματός σας. Η σωστή χρήση της συσκευής σας μπορεί να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. Δείτε, λοιπόν, πως μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα κάνοντας σωστή χρήση του κλιματιστικού.

Βήμα 1ο: Τοποθετήστε το σωστά

Η επιλογή της θέσης του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται με βάση τη διαρρύθμιση του χώρου σας, έτσι ώστε να πετυχαίνετε την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, αποφύγετε να τοποθετήσετε το κλιματιστικό σε μέρος όπου υπάρχουν κοντά συσκευές με έντονη θερμότητα. Όσον αφορά στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, εάν υπάρχει η δυνατότητα, τοποθετήστε τη σε άνετο εξωτερικό χώρο χωρίς να τη «βλέπει» πολύ ο ήλιος. Στην περίπτωση που η εξωτερική μονάδα εκτίθεται στον ήλιο, δυσκολεύεται να αποβάλει τη θερμότητα από το δωμάτιο στο περιβάλλον, ώστε να το δροσίσει. Εάν δεν υπάρχει άλλος χώρος, τότε φροντίστε να την προστατεύσετε με ένα σκίαστρο. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίσετε την τοποθέτηση της σε ένα μέρος άνετο, χωρίς να εμποδίζεται από άλλα αντικείμενα, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η εκπομπή θερμότητας από τον συμπυκνωτή.

Βήμα 2ο: Ρυθμίστε τη κατάλληλη θερμοκρασία

Όταν ξεκινάει η λειτουργία του, το κλιματιστικό «προσπαθεί» να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του χώρου στους βαθμούς που του ζητήσατε και στη συνέχεια να τη διατηρήσει. Την περισσότερη ενέργεια τη χρειάζεται όταν προσπαθεί να «κατεβάσει» τη θερμοκρασία του χώρου. Για αυτόν τον λόγο, φροντίστε να μη ρυθμίζετε το κλιματιστικό σε πολύ ψυχρές θερμοκρασίες, ώστε να μην γίνεται υπερ-κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιδανική θερμοκρασία για να ρυθμίσετε το κλιματιστικό το καλοκαίρι είναι γύρω στους 26-27°C. Εάν το κλιματιστικό σας διαθέτει τη λειτουργία Follow Me, τότε τοποθετήστε το τηλεχειριστήριο στο οποίο είναι ενσωματωμένος ο αισθητήρας θερμοκρασίας στο κέντρο του δωματίου.

Βήμα 3ο: Μετρήστε τα τετραγωνικά του χώρου στον οποίο θέλετε να το τοποθετήσετε

Το κλιματιστικό μπορεί να ψύξει έναν μέγιστο αριθμό τετραγωνικών μέτρων και αυτό εξαρτάται από την ισχύ του. Οι εταιρείες κατασκευάζουν τα κλιματιστικά σε διάφορα μεγέθη ισχύος. Με τον όρο «ισχύς» εννοούμε την ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) που είτε μπορεί να απορροφήσει η κλιματιστική μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να εκπέμψει σε λειτουργία θέρμανσης, έτσι ώστε η θερμοκρασία να μεταβληθεί από μία τιμή Α σε μία τιμή Β. Η ισχύς ενός κλιματιστικού μετριέται με BTU. Το BTU αποτελεί βασική μονάδα μέτρησης της θερμικής ενέργειας και 1 BTU είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να θερμανθεί 1 pound νερού και να ανεβάσει τη θερμοκρασία του κατά 1 βαθμό Fahrenheit. Επομένως, αν έχεις αγοράσει ένα μικρότερης ισχύος κλιματιστικό για ένα μεγαλύτερο σε τετραγωνικά δωμάτιο, τότε αυτό θα καταναλώσει μεγαλύτερη ενέργεια για να πετύχει τη θερμοκρασία που ρυθμίσατε. Ενδεικτικά η αντιστοιχία BTUs και τετραγωνικών μέτρων είναι ως εξής:

 •  Τα 7.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 14 τ.μ.
 • Τα 9.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 18 τ.μ
 • Τα 12.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 25 τ.μ.
 • Τα 18.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 35 τ.μ.
 • Τα 24.000 BTU καλύπτουν χώρο 50 τ.μ.

Βήμα 4ο: Μην ξεχνάτε τη λειτουργία «Sleep»

Η λειτουργία αυτή είναι πολύ βασική κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε μεταβάλλεται η θερμοκρασία του σώματος. Η ρύθμιση αυτή που διαθέτει το κλιματιστικό βελτιστοποιεί τη θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξοικονομώντας ταυτόχρονα ενέργεια λόγω της σταδιακής μεταβολής της επιθυμητής θερμοκρασίας. Σε λειτουργία ψύξης, η επιθυμητή θερμοκρασία αυξάνεται κατά 0,5°C μετά από 30 λεπτά και 1°C ανά ώρα για τις επόμενες δύο ώρες. Σε λειτουργία θέρμανσης, η επιθυμητή θερμοκρασία ελαττώνεται κατά 1°C μετά από 30 λεπτά και κατά 1°C ανά ώρα για τις επόμενες δύο ώρες. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και παράλληλα εξοικονομείται ενέργεια.

Βήμα 5ο: Αξιοποιήστε τη λειτουργία WiFi

Εάν το κλιματιστικό σας διαθέτει συνδεσιμότητα μέσω WiFi, τότε εκμεταλλευτείτε το για να εξοικονομήσετε χρήματα. Ανοίξτε το κλιματιστικό σας από τον δρόμο, ρυθμίστε το στην ιδανική θερμοκρασία και απολαύστε τη δροσιά με το που φτάσατε σπίτι. Μέσα από το smartphone ή το tablet σας, εκτός από το να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τις σχετικές με τη θερμοκρασία λειτουργίες, μπορείτε και να ελέγξετε την κατανάλωση, να ενημερωθείτε για την κατάσταση καθαριότητας των φίλτρων, να περιορίσετε τον χρόνο λειτουργίας του κλιματιστικού ή να αποθηκεύσετε τις αγαπημένες σας παραμέτρους.

Βήμα 6ο: Η συντήρηση είναι η μισή εξοικονόμηση

Η συντήρηση των μονάδων βοηθάει στην καλή λειτουργία τους, παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και προπαντός συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο κλιματιστικό δεν περιορίζονται μόνο στην εγκατάστασή του και στα κουμπιά του τηλεχειριστηρίου. Τα κλιματιστικά προϋποθέτουν σωστή συντήρηση, γεγονός που πολλοί αγνοούν, παραβλέποντας ότι μία κακοσυντηρημένη μονάδα μπορεί να βλάψει και την υγεία, αλλά και τα οικονομικά τους. Εκτιμάται ότι τα κλιματιστικά που δεν συντηρούνται σωστά, είναι κατά 5% λιγότερο αποδοτικά, πιο ευάλωτα σε μηχανικές βλάβες και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όσων κατοικούν στο σπίτι. Για παράδειγμα, ένα air condition 12.000 BTU μετά από λίγα χρόνια μπορεί να λειτουργεί σαν ένα 9.000 BTU, εάν δεν έχει συντηρηθεί.

Οι απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν κατά τη συντήρηση

 

 • Καθαρισμός των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας.
 • Καθαρισμός του στοιχείου της εσωτερικής μονάδας με ειδικό καθαριστικό υγρό, ασφαλές για την υγεία μας.
 • Καθαρισμός του στοιχείου της εξωτερικής μονάδας με ισχυρό καθαριστικό υγρό.
 • Έλεγχος και καθαρισμός του δικτύου
 • αποχέτευσης συμπυκνωμάτων.
 • Καθαρισμός της φτερωτής του εσωτερικού ανεμιστήρα και έλεγχος εδράνων.
 • Καθαρισμός της φτερωτής του εξωτερικού ανεμιστήρα και έλεγχος εδράνων.
 • Έλεγχος διαρροής ψυκτικού υγρού με
 • ειδικό όργανο ανίχνευσης διαρροών.
 • Έλεγχος πιέσεων ψυκτικού υγρού και συμπλήρωση εφόσον απαιτείται.
 • Αμπερομέτρηση ρεύματος λειτουργίας.
 • Έλεγχος διατάξεων ασφαλείας του
 • συμπιεστή (θερμικοί διακόπτες).
 • Έλεγχος σύσφιξης καλωδίων εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας.