1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Εγκαίνια για τον FSRU Αλεξανδρούπολης
Εγκαίνια για τον FSRU Αλεξανδρούπολης

Εγκαίνια για τον FSRU Αλεξανδρούπολης

0

Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

 

Πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του μεγάλου λιμανιού της Θράκης.

Στην τελετή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια νέα πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα βοηθήσει στην υποκατάσταση των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.

Μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχτεί σημαντικές ποσότητες LNG, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η συνολική δυνατότητα επαναεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατ. κυβικά μέτρα, σημείωσε, δίνοντας τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας αλλά και επιτρέποντας σημαντικές εξαγωγές.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απόλυτη ετοιμότητα να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος, αλλά και την αξία της διακρατικής συμπόρευσης και της προσήλωσης στον στόχο για ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος του 2023, τόνισε. Αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη, έκανε λόγο για μια σπουδαία ενεργειακή πύλη σε μια ευαίσθητη περιοχή.

«Καλή αρχή, καλή συνέχεια για το καλό των χωρών, των λαών μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», κατέληξε.

Η ομιλία του Βούλγαρου πρωθυπουργού

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ. «Η οικονομική πίεση του Κρεμλίνου ενάντια στη χώρα μας και την ΕΕ δεν θα επιτύχει», ανέφερε. «Και η εκδήλωση των εγκαινίων αποτελεί απόδειξη γι’ αυτό».

«Μαζί η Ελλάδα και η Βουλγαρία βάζουν τα θεμέλια του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Λόγω της ρωσικής εισβολής τέτοια project αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Είναι ένδειξη της δύναμης και της ενότητάς μας, κατέληξε».

Ο Σαρλ Μισέλ

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι είναι χαρά για τον ίδιο να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια της μονάδας FSRU.

«Αποτελεί τη στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε στρατηγικά και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Πιστεύω ακράδαντα ότι το έργο αυτό αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης. Και με τον νέο σταθμό LNG πορευόμαστε προς αυτόν τον στόχο. Θα μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε την τροφοδοσία μας και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθιστώντας μας πιο ισχυρούς και ανεξάρτητους, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το έργο δείχνει τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα. Συμβάλλει στους στόχους που έχουμε θέσει από κοινού. Θα ενισχύσουμε την περιοχή μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και της μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία, τόνισε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέφερε ότι ο λαός της μάχεται για την πατρίδα του και το μέλλον του, υπερασπίζεται όμως και τη δική μας ελευθερία και δημοκρατικές αρχές.

«Στόχος μας είναι να σπάσουμε τη μηχανή πολέμου της Ρωσίας και να επιβάλουμε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο», κατέληξε.

Η ομιλία Βούτσιτς

Ακολούθως στο βήμα ανήλθε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Αρχικά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πρόσκληση στα εγκαίνια του σημαντικού έργου. Ευχαρίστησε ακόμα τον Σαρλ Μισέλ, καθώς και τα στελέχη της Gastrade.

Ανέφερε ότι και ο ίδιος αρχικά ήταν σκεπτικός όσον αφορά τον FSRU. Σημείωσε ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, όμως αυτό που αναδεικνύεται είναι η σημασία της διασυνδεσιμότητας των υποδομών των χωρών. Δήλωσε ευγνώμων προς την ΕΕ για την χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων στην περιοχή. «Οι τελετές είναι όμορφες όμως αυτό που τελικά μετράει είναι οι ζωές των ανθρώπων και το βιωτικό επίπεδο των λαών μας. Με την υποστήριξη της ΕΕ θα καταφέρουμε να υπερκεράσουμε όλες τις δυσκολίες», κατέληξε.

Ο Ντιμίτραρ Κοβατσέφκσι

Τον λόγο πήρε κατόπιν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβατσέφκσι. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο της Βόρειας Μακεδονίας η αντικατάσταση του λιγνίτη (που χρησιμοποιεί και η γειτονική χώρα). «Με την ενεργειακή διαφοροποίηση θα καταστεί ανεξάρτητη και η χώρα μας, οδηγώντας και σε μείωση του κόστους», υποστήριξε.

Το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

– Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

– Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.

– Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό Φυσικό Αέριο.

– Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.

– Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

– Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.