Έκλεισε η συμφωνία: Στη Motor Oil το 30% της Ελλάκτωρ
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη αποκτά το 30,1% της Ελλάκτωρ που κατείχαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, καθώς και την Άνεμος με χαρτοφυλάκιο 500MW στην ελληνική αγορά καθαρής ενέργειας. Έτσι, η Motor Oil… μετατρέπεται σε έναν από τους σημαντικότερους πόλους στην καθαρή ενέργεια.
Πριν από λίγο, έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές ενώ το ύψος της συμφωνίας έφτασε τα 185 εκατ. ευρώ. H συμφωνία είναι πλέον επίσημη μετά και την ανακοίνωση από πλευράς Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου- Καϋμενάκη.
«Η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία. Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη», όπως ανακοίνωσαν οι Greenhill Investments Limited και Kiloman.
Η «Άνεμος» είχε απορροφηθεί από την μητρική το 2018, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου και αποτελεί μία κερδοφόρα δραστηριότητα με μεγάλο εκτόπισμα στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, που της δίνει την δεύτερη θέση από πλευράς χαρτοφυλακίου με περίπου 500MW στην ελληνική αγορά, με πρώτο τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τον όμιλο Ελλάκτωρ, ο οποίος τερματίζει μία πολύμηνη μετοχική διαμάχη μεταξύ των Ολλανδών μετόχων και των δύο εφοπλιστών και δίνει σημαντικά εφόδια στην εταιρεία για να προχωρήσει στην εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα, με σύμμαχο μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.
Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά από σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων των εταιρειών Ελλάκτωρ και Motor Oil, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς των κινητών αξιών των ως άνω εταιρειών και μέχρις ότου παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με την πιθανή υλοποίηση της συναλλαγής.
Αναστέλλονται επίσης προσωρινά και τα Παράγωγα Προϊόντα και ο δανεισμός επί των μετοχών των ανωτέρω εταιρειών.