1. Home
  2. Νέα
  3. Το φετινό καλοκαίρι σπάει ρεκόρ – Ανησυχία για την κλιματική αλλαγή
Το φετινό καλοκαίρι σπάει ρεκόρ – Ανησυχία για την κλιματική αλλαγή

Το φετινό καλοκαίρι σπάει ρεκόρ – Ανησυχία για την κλιματική αλλαγή

0

Από τη ρωσική Αρκτική μέχρι τη Γαλλία και τον αμερικανικό νότο, μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου βιώνουν ασυνήθιστους καύσωνες, καταγράφοντας ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Η ρωσική πόλη του Νορίλσκ, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, έφτασε την Πέμπτη τους 32 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τον Ιούνιο, η οποία ισοφαρίζει το ρεκόρ της πόλης για οποιονδήποτε μήνα του έτους.

Στην Ιαπωνία, αρκετές πόλεις κατέγραψαν ρεκόρ ζέστης για τον Ιούνιο με 36,1 βαθμούς στην Νομπεόκα, ενώ στην Κίνα η πόλη Τούρπαν έφτασε τους 46,5 βαθμούς, ανέφερε στο Associated Press ο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, ειδικός που ειδικεύεται στα μετεωρολογικά ρεκόρ.

Η κατάσταση είναι τόσο ασυνήθιστη ώστε δεν έχει χρόνο να φάει ή να κοιμηθεί –το μόνο που κάνει είναι να καταγράφει την κατάρριψη των ρεκόρ.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία έζησε έναν καυτό Ιούνιο, ο οποίος έφερε μεγάλες πυρκαγιές στη Γερμανία και την Ισπανία και ανάγκασε την Ιταλία να κηρύξει μεγάλες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.

Στη Σεβίλη της Ισπανίας ο πρώτος καύσωνας του έτους ήρθε ασυνήθιστα νωρίς (Reuters).

Στις ΗΠΑ, οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται σε πολλές περιοχές με υψηλή υγρασία, η οποία εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και κάνει το αίσθημα της ζέστης αφόρητο.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον οκτώ πολιτείες έφτασαν τους 37,8 βαθμούς και σε τουλάχιστον εννέα ισοφαρίστηκαν ή καταρρίφθηκαν ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καιρού. Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε περιοχές όπου εκδόθηκαν προειδοποιήσεις προς το κοινό.

O Τίβερης σχεδόν στέγνωσε λόγω της παρατεταμένης ζέστης στην Ιταλία (Reuters)

Η δυσφορία της Πέμπτης ήρθε μία μέρα αφότου 12 πολιτείες ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς και 21 ρεκόρ ισοφαρίστηκαν ή καταρρίφθηκαν. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία στο Μέικον της Τζόρτζια εκτινάχθηκε μέσα σε εννέα ώρες από τους 17,8 βαθμούς στους 40,6.

Από τις 15 Ιουνίου, τουλάχιστον 113 αυτοματοποιημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί μέτρησαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες από τότε που άρχισαν να λειτουργούν.

Το κύμα καύσωνα είναι δύσκολο να αποδοθεί ευθέως στην κλιματική αλλαγή, οι μετεωρολόγοι όμως ανησυχούν για τις νέες τάσεις.

Η πρώιμη ζέστη «βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με ό,τι θα περιμέναμε σε έναν κόσμο που θερμαίνεται» δήλωσε ο Βίκτορ Γκενσίνι, καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ίλινοϊ.

«Οι θερμοκρασίες αυτές εμφανίζονται ενώ έχουμε μόνο 1,1 βαθμούς παγκόσμιας θέρμανσης και οδεύουμε για αύξηση κατά 2,2 βαθμούς στη διάρκεια αυτού του αιώνα» επισήμανε ο Άντριου Ντέσλερ, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου Texas A&M.

«Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση τότε».