1. Home
  2. Καταναλωτής
  3. Smarthink: Οικονομία, ανέσεις και καινοτομίες φέρνει το έξυπνο σπίτι από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας
Smarthink: Οικονομία, ανέσεις και καινοτομίες φέρνει το έξυπνο σπίτι από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

Smarthink: Οικονομία, ανέσεις και καινοτομίες φέρνει το έξυπνο σπίτι από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

0

Καινοτομίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα, καλύτερο έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης και εξοικονόμηση ενέργειας φέρνει η νέα υπηρεσία Smarthink το πρώτο smarthome οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι με τεχνητή νοημοσύνη, το “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας”. Πρόκειται για το 1ο Smart Home Οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης & εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι, με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), για όλους τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως παρόχου.

Τι είναι το Smarthink; Πρόκειται για μια υπηρεσία μέσω της οποίας το σπίτι “μαθαίνει” τις ανάγκες και προσαρμόζεται αυτόματα σε αυτές ώστε ο καταναλωτής να απολαμβάνει άνεση, εξοικονόμηση ενέργειας, αυτοματοποίηση, ασφάλεια και απομακρυσμένη διαχείριση. Μάλιστα για πρώτη φορά μέσω της εφαρμογής γίνεται γνωστή η κατανάλωση κάθε συσκευής ενώ δίνεται η δυνατότητα πρόβλεψης του μηνιαίου λογαριασμού.

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα

Ο καταναλωτής με το Smarthink αποκτά μια σειρά από δυνατότητες και ευκολίες που προσφέρει το έξυπνο σπίτι: Μέσω του έξυπνου διακόπτη μπορεί να ανοίξει το θερμοσίφωνα από το κινητό, ακόμη και όταν δεν βρίσκεται στο σπίτι, ώστε όταν γυρίσει να μη χάσει χρόνο περιμένοντας να ζεσταθεί το νερό. Παράλληλα, εάν ο θερμοσίφωνας μείνει ανοιχτός κατά λάθος, το Smarthink ειδοποιεί τον καταναλωτή και κλείνει από μόνος του ώστε να μην καίει ρεύμα χωρίς λόγο.

Με τις έξυπνες λάμπες ο καταναλωτής ελέγχει τα φώτα και με τον έξυπνο θερμοστάτη μπορεί πλέον εύκολα να προγραμματίσει τη θερμοκρασία του σπιτιού του από το κινητό του από όπου και εάν βρίσκεται. Έτσι ανάλογα με την ώρα, τον καιρό και τις δραστηριότητες του καταναλωτή, ρυθμίζονται οι συσκευές από μόνες τους ώστε ο καταναλωτής να απολαμβάνει βέλτιστες συνθήκες άνεσης, θερμοκρασίας και φωτισμού.

Πως γίνεται αυτό; Η υπηρεσία Smarthink περιλαμβάνει ειδικούς αλγόριθμους, οι οποίοι μέσω της εφαρμογής μελετούν τις συνήθειες του χρήστη, μαθαίνουν τα επίπεδα άνεσής του (Θερμοκρασία, Φωτισμός) και καταλήγουν σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης χωρίς να επηρεάζουν τις συνήθειες και συνθήκες άνεσης του νοικοκυριού.

Οι αλγόριθμοι χρειάζονται δεδομένα μερικών εβδομάδων (4-6) για να αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως, ενημερώνονται και βελτιώνονται συνεχώς μέσα από την καθημερινή χρήση του οικοσυστήματος Smarthink, ενώ ο χρήστης έχει την δυνατότητα να παρέμβει στο σύστημα κατά βούληση.

Παράλληλα ο καταναλωτής δε χρειάζεται να περιμένει το λογαριασμό για να μάθει πόσο θα πληρώσει, αφού γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη συνολική του κατανάλωση. Και μπορεί να δει αν το κόστος της κατανάλωσής του φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το ποσό που έχει επιλέξει, ενώ τον ενημερώνει όταν φτάσει στο 80% και 100%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Smarthink επιτυγχάνεται πραγματική εξοικονόμηση για μια τετραμελή οικογένεια της τάξης του 19,8% που σημαίνει ότι μπορεί σε 8 μήνες να αποσβεστεί η αρχική επένδυση για την εγκατάσταση του συστήματος.

Από τι αποτελείται

Το Smarthink αποτελείται:

• από το starter kit που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οικοσυστήματος,
• το mobile application,
• την υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης και απομακρυσμένης διαχείρισης (ΑΙ) και
• από πρόσθετες συσκευές.

Starter kit

Το Smarthink starter kit περιλαμβάνει μια σειρά 4 έξυπνων συσκευών για το σπίτι:

• Το Gateway, δηλαδή το κέντρο ελέγχου του έξυπνου σπιτιού. Εκεί συνδέονται όλες οι έξυπνες συσκευές του οικοσυστήματος smarthink και ο καταναλωτής τις διαχειρίζεται εύκολα μέσω του smarthink app.
• Τον έξυπνο μετρητή ρεύματος, που επιτρέπει να βλέπεις την κατανάλωσή σου σε πραγματικό χρόνο, να εντοπίζεις ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο και να έχεις τον έλεγχο του λογαριασμού σου.
• Τον έξυπνο θερμοστάτη, που ρυθμίζει την επιθυμητή θερμοκρασία του σπιτιού ή/και του νερού, με ένα άγγιγμα στην οθόνη του ή από το κινητό σου.
• Τον έξυπνο διακόπτη θερμοσίφωνα. Ελέγχεις τον θερμοσίφωνα ακόμα και όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού και βλέπεις σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωσή του για μέγιστη άνεση και εξοικονόμηση.

Smarthink app

Με το smarthink app είναι η εφαρμογή μέσω της οποίας γίνεται η διαχείριση όλου του οικοσυστήματος και των συσκευών από το Smartphone.

Συγκεκριμένα η εφαρμογή:

• Δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης σεναρίων και κανόνων για κάθε στιγμή της μέρας & λήψη ειδοποιήσεων και προτάσεων για την δική σου άνεση και εξοικονόμηση
• Παρακολουθεί live την κατανάλωση των μεμονωμένων συσκευών αλλά και της συνολικής κατανάλωσης του χώρου (τεχνολογία ΑΙ)
• Η πλοήγηση στην εφαρμογή είναι εύκολη με κατανοητές επεξηγήσεις και διαδραστικά γραφήματα κατανάλωσης
• Δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος

Το Starter kit μαζί με την εφαρμογή αποτελούν το απαραίτητο 1ο βήμα για το έξυπνο οικοσύστημα ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με πρόσθετες Smarthink συσκευές, όπως έξυπνη πρίζα, έξυπνη λάμπα, έξυπνο χειριστήριο κλιματιστικού, αισθητήρας πόρτας παραθύρου και έξυπνος αισθητήρας χώρου. Η εγκατάστασή τους διαρκεί λίγα λεπτά και η διαχείρισή τους γίνεται εύκολα μέσω εφαρμογής στο κινητό.