1. Home
  2. Ηλεκτροκίνηση
  3. nrg: Στόχος τα 2000 σημεία φόρτισης έως το τέλος του 2023
nrg: Στόχος τα 2000 σημεία φόρτισης έως το τέλος του 2023

nrg: Στόχος τα 2000 σημεία φόρτισης έως το τέλος του 2023

0

Ηγετικό ρόλο στοχεύει να παίξει στην αγορά της ηλεκτροκίνησης η NRG, μέλος του ομίλου Motor Oil. Σήμερα, διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο στις υπηρεσίες φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη χώρα και επιθυμεί να το επεκτείνει κι άλλο. Από τους 500 φορτιστές που έχει τοποθετημένους σε περίπου 250 σημεία σε όλη την Ελλάδα (σ.σ. δεν έχει παρουσία μόνο σε τρεις νομούς), σκοπός είναι να τους διπλασιάσει και να φτάσει τους 1.000 στο τέλος της χρονιάς. Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιείται μέσα από ένα μείγμα ιδιόκτητων σημείων, συνεργατών και πελατών.

Έχουν τοποθετηθεί 27 ταχυφορτιστές σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο εθνικό δίκτυο, στα πρατήρια της Shell και της Avin, ενώ λίγο μεγαλύτερο (30 ταχυφορτιστές) είναι το δίκτυο που έχει αναπτυχθεί σε πρατήρια του ομίλου σε μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Λάρισα. Η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται σημαντικά ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 13.000 υβριδικά ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα είναι περίπου 4.000.

Ο όμιλος έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στρατηγική συνεργασία με τέσσερις ελληνικούς ομίλους στο λιανεμπόριο και στη φιλοξενία. Πρόκειται για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Metro-MyMarket και Μασούτης και τους ξενοδοχειακούς ομίλους Grecotel και ΤΕΜΕΣ – Costa Navarino. Συγκεκριμένα η συμφωνία με τον όμιλο Metro αφορά σε μία επένδυση της τάξης των 2 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του δικτύου με την τοποθέτηση 500 φορτιστών incharge σε 250 σούπερ μάρκετ και Cash & Carry του ομίλου. Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση 160 φορτιστών ενώ εξετάζεται η επέκταση της συμφωνίας με την τοποθέτηση και ταχυφορτιστών. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και η συνεργασία με την Μασούτης όπου αφορά στη δημιουργία 150 θέσεων φόρτισης σε 70 συνολικά καταστήματα με την προοπτική να φθάσει τους 300 φορτιστές σε 100 σημεία.

Στον ξενοδοχειακό τομέα πέρα από τις συνεργασίες με Grecotel και Costa Navarino έχουν αναπτυχθεί συμφωνίες με μικρότερους ομίλους ή μονάδες πεντάστερων και τετράστερων μονάδων που πλησιάζουν τα 100 ξενοδοχεία. Στον τομέα της φιλοξενίας αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη δημιουργείται κυρίως από τους πελάτες – ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που αναζητούν καταλύματα που διαθέτουν φορτιστές.

Σήμερα, με βάση την εκτίμηση για τους τοποθετημένους φορτιστές, το μερίδιο της NRG στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται μεταξύ 25-30% και δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς πέρα από την υλοποίηση των δύο προγραμμάτων με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπογράφονται συνεχώς νέες συμφωνίες με εταιρείες που αναθέτουν στην NRG τις υπηρεσίες φόρτισης των ηλεκτροκίνητων στόλων που αποκτούν. Συγκεκριμένα οι συμβολαιοποιημένες συμφωνίες της NRG αφορούν περίπου 1.500 φορτιστές όταν σήμερα οι τοποθετημένοι φορτιστές, από όλες τις εταιρείες, εκτιμούνται ότι είναι στα επίπεδα των 2.000 σε όλη της Ελλάδα.