1. Home
  2. Νέα
  3. Σιάμισιης: Όχι στον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια
Σιάμισιης: Όχι στον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια

Σιάμισιης: Όχι στον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια

0

Χθες πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη νέα εμπορική επωνυμία του ομίλου ΕΛΠΕ. Η νέα ονομασία “HelleniQ Energy” σηματοδοτεί μια νέα εποχή. O CEO, Α. Σιάμισιης αναφέρθηκε τόσο στην νέα εταιρική ταυτότητα του ομίλου όσο και στα τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα γύρω από το ενεργειακό.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως και η ίδια η HelleniQ Energy θα τηρήσει τη σκληρή στάση που ακολουθούν και άλλοι πετρελαϊκοί όμιλοι απέναντι στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εμφανίζεται να στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση, για έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη του 2022.

Επιπλέον, ανέφερε  πως ο όμιλος «θα πολεμήσει» το συγκεκριμένο σχέδιο καθώς θεωρεί πως «δεν έχει ηθική και νομική βάση».

Δεν δίστασε να πει ότι «τιμωρεί τα ελληνικά διυλιστήρια, την HelleniQ Energy και τη Motor Oil, που μέσα στην κρίση επένδυσαν δισεκατομμύρια για να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους.

Όπως υποστήριξε, η διοίκηση του ομίλου θεωρεί πως υπάρχουν ζητήματα υπολογισμών αυτής της πρόσθετης κερδοφορίας και θέματα υποχρεωτικότητας. «Εμείς λέμε πως αναγνωρίζουμε τα προβλήματα του κόσμου και πως θα δώσουμε αυξημένο ποσό σε κοινωνική εισφορά σε πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία, σε πολύτεκνες οικογένειες, με κριτήρια καθαρά κοινωνικά και στοχευμένα» είπε ο κ. Σιάμισιης. Πρόσθεσε πως «θα μπορούσε να έρθει μια πρωτοβουλία από την ελληνική κυβέρνηση ή αλλού που να λέει πως θα πάρω χρήματα από εσάς και θα τα δώσω στο πετρέλαιο θέρμανσης όπως η ουσιαστικότατη κίνηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό έχει κόστος, 20 σεντς που είναι 25 με τον ΦΠΑ ανά λίτρο. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να πει πως βάζω μια εισφορά για να καλύψω αυτό το κόστος».

Όμως «είναι εντελώς διαφορετικό να έρχεται η Ευρώπη και να λέει πως θα σε φορολογήσω. Όταν έχω κάνει εξαγωγές στην Αίγυπτο, την Τουρκία στην Σιγκαπούρη και ανταγωνίζομαι το τοπικό διυλιστήριο θα με βγάλει εκτός αγοράς. Πυροβολούμε και πάλι τα πόδια μας».

Εκτός από την εξαίρεση των κερδών που προέρχονται από εξαγωγές κατά τον υπολογισμό της πρόσθετης κερδοφορίας του 2022, ο επικεφαλής της HelleniQEnergy θεωρεί πως πρέπει να εξαιρεθούν και τα λογιστικά κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων ασφαλείας που διατηρεί ο όμιλος με βάση τη νομοθεσία. «Αν έχω βγάλει λογιστικά λεφτά (φέτος είναι 300 – 350 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία του ομίλου), γιατί με υποχρεώνει το κράτος να κρατάω αποθέματα ασφαλείας γιατί πρέπει να τιμωρηθώ;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Σιάμισιης θεωρεί πως «ξεκινάμε από λάθος σκεπτικό» και εκτός από το ζήτημα των κερδών από εξαγωγές ή τα λογιστικά κέρδη από τα αποθέματα ανέφερε και ένα άλλο παράδειγμα. «Ο όμιλος δεν είναι μόνο διυλιστήριο» είπε, «έχει κέρδη και από άλλες δραστηριότητες όπως π.χ. τα πετροχημικά. Αν έχω βγάλει κέρδη επειδή επένδυσα σε μονάδα πετροχημικών πρέπει να πληρώσω το νέο φόρο;».

Το τελευταίο σημείο αφορά τον τρόπο υπολογισμού των πρόσθετων κερδών, των «υπερκερδών» του 2022. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν θα υπάρξει σύγκριση της κερδοφορίας του 2022 με τη μέση κερδοφορίας της τριετίας 2019 – 2021. Ο διευθύνων σύμβουλος της HellniQEnergy θεωρεί πως «συγκρίνουμε το 2022 με χρονιές κορονοϊού όταν η κατανάλωση πετρελαιοειδών ήταν η χειρότερη στην ιστορία, όταν το πετρέλαιο πήγε από τα 100 στα 40 δολάρια και γράψαμε μισό δισ. ζημιά. Δεν θυμάμαι να βγήκε τότε κανένας να μας πει αν έχουμε να πληρώσουμε τα δάνειά μας ή το προσωπικό ή τις χορηγίες κοινωνικής στήριξης».

Τη σοβαρή αντίδραση του κλάδου απέναντι στην έκτακτη εισφορά μετέφερε με δηλώσεις του και ο γενικός διευθυντής της Fuels Europe John Cooper που παραβρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση. Παρόντες ήταν επίσης και γνωστοί επιχειρηματίες όπως η κα Μαρ. Λάτση, οι κ.κ. Δημ. Παπαλεξόπουλος, Θεοδ. Φέσσας, Ευαγγ. Μυτιληναίος, Ευτ. Βασιλάκης, η κα Γ. Αγγελοπούλου, κα.

Στα σκαριά δύο εξαγορές στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε χθες ακόμη ότι η HelleniQEnergy προωθεί δύο εξαγορές εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εκτός Ελλάδας καθώς προωθεί σχέδιο που περιλαμβάνει και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας στην πράσινη ενέργεια. Σήμερα ο όμιλος έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 340 MW αι στόχος της διοίκησης είναι να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν οι μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες και να φτάσουν στο 1 GW.