1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Bloomberg: “Τρέχει” προς πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο η ΕΕ μετά την επιστράτευση Πούτιν
Bloomberg: “Τρέχει” προς πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο η ΕΕ μετά την επιστράτευση Πούτιν

Bloomberg: “Τρέχει” προς πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο η ΕΕ μετά την επιστράτευση Πούτιν

0

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχουν πολιτική συμφωνία εντός εβδομάδων με την οποία θα επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής (πλαφόν) στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ώθηση ενισχύθηκε από τότε που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μια “μερική επιστράτευση” στη χώρα του, σε μια κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιθανότατα θα συμπεριληφθεί εντός ενός νέου πακέτου κυρώσεων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του θέματος τα οποία μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg. Ένα ανώτατο όριο θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να συγκρατήσουν τις τιμές του αργού και να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχα.

Ωστόσο, παρά τη νέα προσπάθεια της Κομισιόν, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ και ορισμένων κρατών-μελών, το σχέδιο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και το θετικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Οι αποφάσεις για κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι ιδιαίτερα περίπλοκες εν μέσω της τρέχουσας κατάστασης, καθώς κάθε μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.

Εκπρόσωποι από τα κράτη-μέλη θα συναντηθούν με την Κομισιόν το σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, οι οποίες, εκτός από το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε άτομα και κλάδους όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg.

Πολλές λεπτομέρειες μένουν ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα τεθεί ως πλαφόν, ανέφεραν οι πηγές. Παραμένει επίσης ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο ανώτατο όριο παράλληλα με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και την απαγόρευση των υπηρεσιών που απαιτούνται για την αποστολή του, η οποία συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει ένας βαθμός επείγουσας ανάγκης, καθώς το ανώτατο όριο τιμής θα πρέπει να εγκριθεί πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας από την G7 για το πλαφόν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είχε δηλώσει ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να λάβει την υποστήριξη όλων των χωρών του μπλοκ των 27 για το συγκεκριμένο μέτρο.

Οι εκπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το πλαφόν πριν από μια άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, σημείωσαν οι πηγές. Όμως, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά θα είναι η Ουγγαρία, η οποία έχει παίξει συχνά διαλυτικό ρόλο όταν χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις στην ΕΕ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ξεκίνησε μια εκστρατεία στο εσωτερικό της χώρας του, επικρίνοντας τυχόν ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε επίπεδο ΕΕ. Η Ουγγαρία καθυστέρησε την έγκριση του πακέτου κυρώσεων της ΕΕ τον Ιούνιο που στόχευε το ρωσικό αργό, υπογράφοντας μόνο αφότου έλαβε εξαιρέσεις που θα επέτρεπαν στη Βουδαπέστη να έχει πρόσβαση σε ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών.

Τον Ιούνιο, τα 27 κράτη του μπλοκ πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας τους όρους των σημερινών μέτρων για το πετρέλαιο, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στα προϊόντα πετρελαίου, εξαίρεση για τις παραδόσεις αργού μέσω αγωγών και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών, όπως ασφάλιση, στο ρωσικό πετρέλαιο, για αποστολές οπουδήποτε στον κόσμο. Οι ΗΠΑ πιέζουν για χαλάρωση αυτών των απαγορεύσεων λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου

Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, ιδιαίτερα αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν σε αυτό. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στον συνασπισμό επιβολής του, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ως μόχλευση στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με τη Μόσχα προκειμένου να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές.

Η υιοθέτηση του ανώτατου ορίου θα απαιτούσε επίσης από τα κράτη-μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύη.

Οι χώρες της ΕΕ που κέρδισαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω αγωγών θα θελήσουν να διασφαλίσουν ότι οι ίδιες θα παραμείνουν άθικτες, ενώ οι χώρες που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το ανώτατο όριο τιμών με το επί του παρόντος προβλεπόμενο πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού, σημείωσε μία από τις πηγές. Οι χώρες με ισχυρή ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους αντίστοιχους κλάδους τους από τα μέτρα, πρόσθεσε η πηγή.