1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Αχιλλέας Ιωάννου (LATO SA): «Σήμερα έχει γίνει ιδιαιτέρως αναγκαία η χρήση των ηλιακών συστημάτων»
Αχιλλέας Ιωάννου (LATO SA): «Σήμερα έχει γίνει ιδιαιτέρως αναγκαία η χρήση των ηλιακών συστημάτων»

Αχιλλέας Ιωάννου (LATO SA): «Σήμερα έχει γίνει ιδιαιτέρως αναγκαία η χρήση των ηλιακών συστημάτων»

0

Συνέντευξη: Μαργαρίτα Ασημακοπούλου

Συναντήσαμε τον κ. Αχιλλέα Ιωάννου, διευθύνοντα σύμβουλο της LATO SA, της εταιρείας που κατέχει ηγετική θέση στο χώρο των ηλιακών θερμοσιφώνων. Σε μια συζήτηση εφ’όλης της ύλης, ο κ. Αχιλλέας Ιωάννου μας μίλησε για την πορεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, για τα μελλοντικά της πλάνα αλλά και για το πώς μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα μέσα από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

  1. Πείτε μας δυο λόγια για την πορεία της ΛΑΤΟ, η οποία μετρά 51 χρόνια από την ίδρυσή της.

Εμπνευστής και δημιουργός του ομίλου επιχειρήσεων «ΙΩΑΝΝΟΥ» είναι ο κ. Ιωάννου Χρήστος. Αντιλαμβανόμενος την διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για μείωση του κόστος θέρμανσης νερού για οικιακή και βιομηχανική χρήση, δημιούργησε την LATO SA. Η τεχνογνωσία που αποκτήσαμε στην πολυετή ενασχόληση μας με την κατασκευή ηλιακών και ηλεκτρικών θερμοσιφωνικών συστημάτων, μας κατατάσσει στις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον κλάδο. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός διαρκώς ανανεώνεται με την προσθήκη αυτοματοποιημένων μηχανημάτων για την παραγωγή των αξιόπιστων προϊόντων της LATO SA. Η καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής και τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιούν οι έμπειροι τεχνικοί μας έχουν ως αποτέλεσμα το άριστο τελικό προϊόν. Εξειδικευμένο και αφοσιωμένο στελεχιακό  δυναμικό πλαισιώνει την ισχυρή ομάδα διοίκησης του Ομίλου ΙΩΑΝΝΟΥ. Οι εγκαταστάσεις της LATO S.A. βρίσκονται στο 15 χλμ Θεσσαλονίκης –  Έδεσσας σε ιδιόκτητο οικόπεδο 30.000 τμ, εκ των οποίων 10.000 τμ είναι ο στεγασμένος χώρος.

 

  1. Πώς μπορεί κανείς να εξοικονομήσει στο σπίτι του χρήματα και ενέργεια μέσα από τα θερμοσιφωνικά συστήματα της ΛΑΤΟ;

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί τον κυριότερο λόγο για την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων ηλιοθερμίας στην χώρα μας. Οι ενεργοβόρες συσκευές θέρμανσης του νερού αποδεικνύεται ότι επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας που υπάρχουν διαθέσιμες είναι η λύση για την μείωση του κόστους θέρμανσης νερού. Διαχρονικά οι κάτοχοι των ηλιακών θερμοσιφωνικών συστημάτων της LATO SA είναι κερδισμένοι από την εξοικονόμηση  ρεύματος που απολαμβάνουν κάνοντας χρήση ζεστού νερού από τα ηλιακά μας συστήματα. Σήμερα με τη διαρκώς αυξανόμενη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα  και φυσικό αέριο έχει γίνει ιδιαιτέρως αναγκαία η χρήση των ηλιακών συστημάτων.

 

  1. Ποιες είναι οι κατηγορίες των προϊόντων σας;

Τα προϊόντα της LATO SA  καλύπτουν όλες τις ανάγκες των νοικοκυριών, τουριστικών  καταλυμάτων, επιχειρήσεων εστίασης, υπηρεσιών και βιομηχανιών. Ηλιακά θερμοσιφωνικά συστήματα, συλλέκτες, βάσεις στήριξης ηλιακών, κιτ σύνδεσης ηλιακών, θερμοσίφωνες και boiler, δοχεία αδρανείας, boiler λεβητοστασίου καθώς και ειδικές κατασκευές υπάρχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για τους πελάτες μας. Ηλιακά συστήματα από 90 λίτρα έως και 300 λίτρα είναι στη γκάμα των ηλιακών μας. Θερμοσίφωνες και boiler διπλής ενέργειας από 10 έως και 120 λίτρα είναι επίσης διαθέσιμα για τους πελάτες μας. Συνεργάτες μας στην ανάπτυξη της εταιρείας μας  είναι αλυσίδες εμπορίας  ηλιακών και ηλεκτρικών συστημάτων. Η προώθηση των προϊόντων της lato υποστηρίζεται από ένα ισχυρό δίκτυο πωλήσεων σε όλη την επικράτεια. Η πρόσφατη αναβάθμιση της ιστοσελίδας  δίνει την δυνατότητα να υπάρχει ένα αμφίδρομο κανάλι συνεχούς επικοινωνίας με υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες. Τα προϊόντα μας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας με πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για την τοποθέτηση και την συντήρηση τους. Τελευταία εμπλουτίσαμε την ιστοσελίδα μας με μια πρωτοποριακή εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον τελικό αποδέκτη των  προϊόντων μας να καταχωρήσει την εγγύηση του προϊόντος ηλεκτρονικά. Η επιχείρηση με αυτοματοποιημένο email αποστέλλει στον πελάτη τις εργασίες συντήρησης που απαιτούνται  για την άψογη λειτουργία και μακροζωία των προϊόντων lato.

  1. Τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά ότι βρισκόμαστε εν αναμονή κρατικών προγραμμάτων επιδότησης και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει τόσο τον κλάδο όσο και τους καταναλωτές;

Η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων είναι το ουσιαστικότερο βήμα προκειμένου να γίνουμε φιλικοί προς το περιβάλλον. Η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης νερού μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , όπως είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ,  είναι μέρος πλέον των συστημάτων έξυπνης διαχείρισης (smart home). Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος μας είναι ουσιαστική προτεραιότητα στην καθημερινότητα μας. Οι κρατικές επιδοτήσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες πρέπει να είναι προτεραιότητα σε μια χώρα με ηλιοφάνεια άνω των 300 ημερών . Τα προγράμματα ‘’Εξοικονομώ κατ’οίκον’’ πρέπει να απλουστευτούν και να εκλείψουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να είναι αυτοσκοπός και του Κράτους και της κοινωνίας

 

  1. Η ΛΑΤΟ διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ευρώπη. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;

Οι συνεργασίες της ΛΑΤΟ προέκυψαν λόγω της τεχνογνωσίας της στα ηλιακά και ηλεκτρικά θερμοσιφωνικά συστήματα , των άριστων υλικών που χρησιμοποιεί για την παραγωγή τους, το στελεχιακό της δυναμικό και την  υποστήριξη των πελατών μας πριν και μετά την πώληση. Έχουμε λάβει μέρος σε κλαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη αλλά και σε Αραβικές χώρες ενημερώνοντας τους για τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλιακών συστημάτων. Η εξωστρέφεια του ομίλου επιχειρήσεων «ΙΩΑΝΝΟΥ» είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της, στη διάρκεια των πενήντα χρόνων λειτουργίας της.

 

  1. Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής, αγορά ρομποτικών μηχανημάτων συγκόλλησης ,  αυτοματοποίηση γραμμών παραγωγής, συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, καινοτόμα προϊόντα. Περαιτέρω διεύρυνση του πελατολογίου σε Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και να προβάλουμε τα Ελληνικά ηλιακά συστήματα και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει συνολικά ο κλάδος. Ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε ακόμη μακρύτερα.