1. Home
  2. Νέα
  3. Ρωσία: Πλήγμα με drones στο τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας
Ρωσία: Πλήγμα με drones στο τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας

Ρωσία: Πλήγμα με drones στο τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας

0

Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρωσίας χθες, χτυπώντας μια κεντρική μονάδα που επεξεργάζεται περίπου 155.000 βαρέλια διύλισης αργού ημερησίως.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, φωτιά ξέσπασε στο διυλιστήριο που σβήστηκε μέσα σε 20 λεπτά, προσθέτοντας ότι η παραγωγή δεν διακόπηκε.

Οι εικόνες από το σημείο έδειξαν ότι το drone χτύπησε την κύρια μονάδα διύλισης, CDU-7, στο διυλιστήριο Taneco. Η μονάδα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της συνολικής ετήσιας παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου.

«Έγινε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια από τις επιχειρήσεις στο Νιζνεκάμσκ», είπε ο Ραμίλ Μούλιν, δήμαρχος του Νιζνεκάμσκ.

Η επίθεση ήταν μία από τις πολλές στο Ταταρστάν, μια βιομηχανοποιημένη περιοχή νοτιοανατολικά της Μόσχας. Μια ουκρανική πηγή πληροφοριών είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία είχε χτυπήσει μια μεγάλη ρωσική πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Ταταρστάν για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Η πηγή είπε επίσης ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας έπληξαν μια εγκατάσταση που παράγει επιθετικά drones μεγάλης εμβέλειας “Shahed”, προκαλώντας «σημαντική ζημιά». Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.

Επιθέσεις

Η Ουκρανία έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες να επιτίθεται στα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, επηρεάζοντας το εξαιρετικά επικερδές εμπόριο της Μόσχας σε διυλισμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, περίπου το 14% της ικανότητας διύλισης της Ρωσίας έχει διακοπεί από επιθέσεις με drone. Υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα διύλισης πετρελαίου παρά για ρωσικό αργό.

Οι επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με τη Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

Η μάχη των drones

Από τότε που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022, τα drones έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο.

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων βαθιά μέσα στη Ρωσία, με στόχο είτε την υπονόμευση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας είτε, όπως συνέβη σε μια επίθεση με drone το 2023 στο Κρεμλίνο, φέρνοντας την πραγματικότητα του πολέμου στην καρδιά της Ρωσίας.

Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι είναι υπεύθυνες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιθέσεων με drone εντός της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν τα ουκρανικά πλήγματα εντός της Ρωσίας.