1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Ηλιακή ενέργεια προσιτή σε όλους: Εκδημοκρατίζοντας την τεχνολογία
Ηλιακή ενέργεια προσιτή σε όλους: Εκδημοκρατίζοντας την τεχνολογία

Ηλιακή ενέργεια προσιτή σε όλους: Εκδημοκρατίζοντας την τεχνολογία

0

Ο εκδημοκρατισμός των δεδομένων είναι ένας όρος που περιγράφει την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο των τεχνικών τους γνώσεων, να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και να μπορεί να τις αξιοποιήσει προς όφελος του.

Στην ίδια κατεύθυνση στηρίζεται και η άποψη του καθηγητή S. Ravi P. Silva , ο οποίος θεωρεί ότι σε 20 χρόνια από σήμερα η ηλιακή ενέργεια θα παρέχεται πολύ φθηνότερα και σ αυτήν θα έχουν πρόσβαση πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη γη. 

 

Στις υπό ανάπτυξη χώρες το καθαρό νερό το πληρώνεις και για να το βρεις ταλαιπωρείσαι. Συχνά περπατάς ακόμη και 20 χιλιόμετρα για  να  φτάσεις σ αυτό. Στις ανεπτυγμένες χώρες την πρόσβαση στο καθαρό  νερό τη θεωρούμε δεδομένη και μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε δεδομένο ότι το πόσιμο νερό θα ήταν και δωρεάν.

Ο κύριος R. Silva υπεύθυνος του Ινστιτούτου Προηγμένων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Surrey, κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο NANOTEXNOLOGY (30 Ιουνίου-6 Ιουλίου Θεσσαλονίκη), πιστεύει ότι « σύντομα το ίδιο θα συμβαίνει και με την ενέργεια από τον ήλιο. Θα είναι προσβάσιμη σε όλους, φθηνή και κάποια στιγμή θα είναι δωρεάν για όλους τους ανθρώπους στη γη. Πώς θα γίνει αυτό; Μα αυτός είναι ο ρόλος της επιστήμης, απαντά: Να εκδημοκρατίζει την τεχνολογία. Και συνεχώς αναζητά τρόπους για να το πετύχει. «Όσο περισσότερο μειώνεται η ζήτηση για ένα προϊόν , τόσο πέφτει η τιμή του. Η ενέργεια που φθάνει από τον ήλιο στη γη καθημερινά, είναι δεκαπλάσια από αυτή που χρησιμοποιούμε. Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα τεχνικό Χρειαζόμαστε ηλιακές κυψέλες (solar cells) πιο δυνατά σε απορρόφηση ενέργειας και πιο φθηνά στην κατασκευή τους. Αυτό είναι και ζήτημα πολιτικής. Εδώ έχουμε να κάνουμε και με οικονομικά συμφέροντα μεγάλων εταιρειών. Παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα των ΑΠΕ τα μονοπώλια των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πολύ ισχυρά. Η τεχνολογία που εμείς οι επιστήμονες δημιουργούμε θέλουμε να είναι προσβάσιμη σε όλους. Φυσικά το θέμα είναι και πολιτικό όπως όλα άλλωστε. Λύσεις υπάρχουν Το θέμα είναι ποιος ποιοι θέλουν να σε χρεώσουν για τις υπηρεσίες σου και ποιοι θέλουν να τις παρέχουν δωρεάν. Για παράδειγμα πριν από 10 χρόνια μπορούσες να στείλεις  όσα mails ήθελες και να έχεις όση πρόσβαση ήθελες στις πληροφορίες από το Ίντερνετ. Τώρα πια έχουν μπει όρια στις χρήσεις. Εάν θέλεις να έχεις περισσότερη  πληροφορία πρέπει να την πληρώσεις. Πρέπει λοιπόν να εκδημοκρατιστούν οι πληροφορίες και το ίδιο να γίνει και με την ενέργεια».

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του  S. Ravi P. Silva περιλαμβάνουν τη νανοτεχνολογία, τα ηλεκτρονικά μεγάλης έκτασης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν οδηγήσει σε περισσότερες από 680 παρουσιάσεις σε συνέδρια και σε περισσότερες από 650 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά  Ο ίδιος έχει  περισσότερες από 28.000 αναφορές με δείκτη H-index 85, ενώ έχει κερδίσει ερευνητική χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 45 εκατομμυρίων λιρών. Είναι εφευρέτης 50 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την ανάπτυξη νανοσωλήνων άνθρακα σε χαμηλή θερμοκρασία, την κατασκευή ανιχνευτών ακτίνων Χ υψηλής απόδοσης και την κατασκευή ηλιακών κυψελών μεγάλης επιφάνειας με νανοσωλήνες και οργανικά στοιχεία.

 

Στη διάρκεια του plenary session στο Διεθνές Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2024 μίλησε για την «Νανοτεχνολογία άνθρακα» και τις τεχνολογικές εξελίξεις που επιφέρει.