Eurelectric: Επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των ενεργειακών διασυνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη
Ως επείγουσα εμφανίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη βελτιστοποίηση της χρήσης των υπαρχόντων δικτύων, καθώς η ανεπαρκής διασυνδεσιμότητα οδήγησε σε σημαντική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος πέρυσι το καλοκαίρι, κίνδυνος που ελλοχεύει και φέτος.
Η ενίσχυση των διασυνδέσεων ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι αδήριτη ανάγκη για πολλούς λόγους, κύριος από τους οποίους είναι η αποτροπή ενός νέου ράλι τιμών ηλεκτρισμού και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της αγοράς.
Ο κίνδυνος να επαναληφθεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η κρίση χονδρεμπορικών τιμών που παρατηρήθηκε την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2024 είναι ορατός. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ και αντιπρόεδρος της Eurelectric, Γιώργος Στάσσης, προειδοποίησε για αυτόν τον κίνδυνο, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι διαρθρωτικές αδυναμίες που προκάλεσαν την πρώτη κρίση.
Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul Jorgensen, ανέφερε την περιορισμένη διασυνδεσιμότητα ως έναν από τους λόγους που προκάλεσαν την περιφερειακή «μίνι κρίση» του περασμένου καλοκαιριού. Επιπλέον, ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι πέρυσι το καλοκαίρι οι υφιστάμενες διασυνδέσεις δεν λειτούργησαν σωστά και αυτό πρέπει να διορθωθεί.
Η περιορισμένη διασυνδεσιμότητα και άλλοι παράγοντες προκαλούν τη διχοτόμηση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ, με αποτέλεσμα όταν συντρέχουν ορισμένες συνθήκες (π.χ. παρατεταμένος καύσωνας, μειωμένα υδροηλεκτρικά), να καταγράφονται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα) πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, κάτι που αποτελεί μείζον πρόβλημα.
Πέρα από την αύξηση των διασυνδέσεων, κρίνεται αναγκαία και η βέλτιστη χρήση του υπάρχοντος δυναμικού. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό η διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα, με τρόπο που θέτει συστηματικά σε μειονεκτική θέση τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έναντι των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Ο αλγόριθμος που καθορίζει τις ροές ηλεκτρισμού χρήζει προσεκτικής εξέτασης.
Γενικότερα, η ανεπάρκεια επενδύσεων στα ενεργειακά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Λόγω της προοπτικής να επαναληφθεί η «τέλεια καταιγίδα» του περασμένου καλοκαιριού, το όλο θέμα έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, έχει συσταθεί μια «ομάδα ταχείας απόκρισης» σε επίπεδο ΕΕ και η ελληνική πλευρά επιδιώκει να θέσει στην ημερήσια διάταξη της Task Force την αύξηση και τη βέλτιστη χρήση των διασυνδέσεων. Τα επόμενα βήματα αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 16 Ιουνίου.
Στην κύρια εικόνα του άρθρου, από αριστερά: Christian Ruby, Γενικός Γραμματέας, Eurelectic, Catherine mc Gregor, Αντιπρόεδρος, Eurelectic, Markus Rauramo, Πρόεδρος, Eurelectric και Γιώργος Στάσσης, Αντιπρόεδρος, Eurelectic. © eurelectric.org