1. Home
  2. Πυρηνική
  3. Ενέργεια
  4. Νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Ιαπωνία
Νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Ιαπωνία

Νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Ιαπωνία

0

Σε δηλώσεις που έκανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κατέστη σαφές ότι σκοπεύει να ακυρώσει τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπαν να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από την ατομική ενέργεια μετά το δυστύχημα που ακολούθησε το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι.


Μετά την επίσκεψη του χθες στο πυρηνικό συγκρότημα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι νέοι αντιδραστήρες θα είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνουςτου εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Tokyo Electric Power Co., που προκάλεσαν την καταστροφή. «Θα τους κατασκευάσουμε με τη συγκατάθεση του ιαπωνικού λαού», πρόσθεσε.


Πριν από την καταστροφή του 2011, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα αντιπροσώπευε το 30% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα.


Και οι 50 αντιδραστήρες που διαθέτει η Ιαπωνία είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας για ελέγχους ως τον Μάιο του 2012, μετά την πυρηνική καταστροφή. Τον Ιούλιο, κι αφού ο προκάτοχος του Αμπε, Γιοσιχίκο Νόντα, έδωσε το «πράσινο φως», άρχισαν να λειτουργούν ξανά δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στη δυτική Ιαπωνία, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι υπάρχουν ενεργά σεισμικά ρήγματα κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.