1. Home
  2. Νέα
  3. Χαιρετισμός Κ. Μαθιουδάκη στο Annual Balkans Oil & Gas Summit
Χαιρετισμός Κ. Μαθιουδάκη στο Annual Balkans Oil & Gas Summit

Χαιρετισμός Κ. Μαθιουδάκη στο Annual Balkans Oil & Gas Summit

0

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη, στο “2nd Annual Balkans Oil & Gas 2013 Summit”, το οποίο έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Grande Bretagne στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2013.


logo_ypeka1«Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες, αφού πρώτα χαιρετίσω τους διοργανωτές του 2nd Annual Balkans Oil & Gas 2013 Summit για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου προσφέρετε να απευθυνθώ σε ένα τόσο διακεκριμένο ακροατήριο, που για δεύτερη συνεχή χρονιά φιλοξενείται στην Αθήνα.


Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση συμμετέχω σε αυτήν την παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση, που αφορά σε θέματα πετρελαίου και αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εντοπίζοντας τις σχετικές προκλήσεις και αναδεικνύοντας τις νέες ευκαιρίες για επενδύσεις.


Η αξιοποίηση των αδιαμφισβήτητων συγκριτικών και γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, αποτελούν για την Κυβέρνηση απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη.


Η ενέργεια κατέχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, και όχι μόνο. Οι τρεις άξονες της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την ενέργεια. Ένας αποδοτικός, περιβαλλοντικά αποδεκτός και οικονομικά προσιτός ενεργειακός τομέας είναι σε θέση να εκκινήσει την ανάπτυξη, ιδιαίτερα τώρα, στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η επίτευξη των ενεργειακών στοχεύσεων απαιτεί σοβαρές προσπάθειες για χάραξη σωστής στρατηγικής και προϋποθέτει πολιτικές επιλογές που θα εξυπηρετήσουν τη σημερινή, αλλά απαραιτήτως και τις επόμενες γενεές.


Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, καθώς και στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, καταδεικνύουν τις νέες παραμέτρους βάσει των οποίων καλούμαστε να λειτουργήσουμε.


Η Ευρώπη, κατά γενική ομολογία, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών, προσιτών και διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων ενέργειας.


Η Ελλάδα, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, είναι προικισμένη με πλούσιο δυναμικό στο τομέα των ΑΠΕ, ενώ φαίνεται να διαθέτει και σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες έρευνες.


Η επαλήθευση αυτών των ενδείξεων, αναμφισβήτητα, θα δώσει νέο βηματισμό στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ θα ενδυναμώσει τις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης για οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια .


Για τους ανωτέρω λόγους, είναι απολύτως απαραίτητο για εμάς να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας θέσης και να λειτουργήσουμε ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Σε αυτήν την προσπάθεια, η εμπορική μας ναυτιλία είναι σε θέση να παίξει σημαντικό ρόλο, με την μεταφορά των ενεργειακών πόρων παγκοσμίως.


Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τους εταίρους μας, προωθούμε όλες τις απαιτούμενες και συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή μας στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου η ανταγωνιστικότητα, η καινοτομία και διακρατικές συνεργασίες είναι τα κλειδιά για την επιβίωση.


Συνεπώς, είναι απαραίτητη:
• Πρώτον , η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής, διαφανούς και πλήρως λειτουργούσας αγοράς ενέργειας, μέσα από συνεχιζόμενες και ευρείες μεταρρυθμιστικές δομικές προσπάθειες σε τομείς όπως οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Δεύτερον, η συστηματική προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού. Μια πρόσφατη επιτυχία ήταν η επιλογή του αγωγού TAP για την μεταφορά του Κασπιακού αερίου στην Ευρώπη, η οποία θεμελιώθηκε στη δεδομένη ωριμότητα του έργου και τη συμβατότητα του αγωγού με την προσπάθεια της Ευρώπης να εξασφαλίσει ενεργειακούς πόρους από την Κασπία. Επιπλέον, τα ευρήματα ενεργειακών πόρων στην Κύπρο και το Ισραήλ μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν μια πρόσθετη ευκαιρία δημιουργίας ενός ενεργειακού διάδρομου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πράγματι , πρόκειται για μια πρόκληση και αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι ο τομέας της ενέργειας βασίζεται και απαιτεί την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου.
• Τρίτον, και σημαντικότερο, η επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας και αξιολόγησης του δυναμικού της Ελλάδας σε αποθέματα υδρογονανθράκων και η παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Αυτή τη στιγμή έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της διαδικασίας open door για παραχωρήσεις αδειών έρευνας και για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές : Δυτικό Πατραϊκό , Ιωάννινα και Κατάκολο. Σχετικά με τις δυο πρώτες περιοχές, οι συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Για την περιοχή Κατακόλου, η επιτροπή εξετάζει την κοινή προσφορά των διαγωνιζόμενων εταιρειών και αναμένουμε πολύ σύντομα την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, η πρώτη διερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2014 ή στις αρχές του 2015 το αργότερο.


Ένας άλλος τομέας που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δυνητικών επενδυτών του τομέα είναι οι υπεράκτιες ζώνες του Θερμαϊκού και του Στρυμωνικού κόλπου.


Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το Υπουργείο έλαβε αίτημα από ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε έρευνας υδρογονανθράκων στις ανωτέρω περιοχές, το οποίο αξιολογείται.


Παράλληλα με τη διαδικασία παραχώρησης αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση, η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών που καλύπτουν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της χώρας .


Με το έργο αυτό, που ανατέθηκε στην PGS το 2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου περί απόκτησης «σεισμικών δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης», καλύφθηκαν 12.500 γραμμικά χιλιόμετρα δισδιάστατης σεισμικής απεικόνισης, παράλληλα με βαρυτικές και μαγνητικές καταγραφές, ενώ προβλέπεται η επανεπεξεργασία περισσότερων από 6.000 χιλιόμετρων παλαιότερων σεισμικών καταγραφών .


Περί τα τέλη του 2013, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων, θα προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα, η οποία θα μας επιτρέψει να οριοθετήσουμε τις περιοχές που θα προκηρυχθούν εντός του 2014-15.


Η εν λόγω προκήρυξη, η οποία θα βασίζεται σε επίκαιρα δεδομένα, θα επιταχύνει την ανάπτυξη της σχετιζόμενης με τους υδρογονάνθρακες βιομηχανίας της χώρας.


Είμαι δε πεπεισμένος ότι, οι ανωτέρω εξελίξεις θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για ενεργό συμμετοχή. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές υδρογονανθράκων. Κάθε εξέλιξη, που μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, είναι ολοφάνερο ότι μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση πιο εύκολα.


Μια άλλη θετική πτυχή του δυνητικού εισοδήματος από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως αυτή περιγράφεται σε πρόσφατο νόμο, είναι ότι όλα τα δημόσια έσοδα, που προέρχονται από την εξορυκτική δραστηριότητα των υδρογονανθράκων, θα κατευθύνονται προς το ειδικό ταμείο που συστάθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εθνικού συνταξιοδοτικού προγράμματος.


Είμαστε πεπεισμένοι πως για μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική απαιτείται ένα ισορροπημένο μίγμα πηγών και οδεύσεων που να εξασφαλίζει αυτάρκεια και διαφοροποίηση. Ως εκ τούτου, η ελληνική ενεργειακή πολιτική υποστηρίζει την κατασκευή πολλαπλών αγωγών και διασυνδέσεων μεταξύ ΚΜ, καθώς και την αξιοποίηση παλαιών και νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου και εάν αυτά βρίσκονται.


Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των ευθυνών μας. Οι προσπάθειες και θεσμικά μέτρα που αναφέρθηκαν ανωτέρω αποδεικνύουν τη δέσμευσή μας για μια δυναμική ενεργειακή πολιτική, ιδίως στον τομέα φυσικού αερίου και πετρελαίου.


Προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, με σκοπό την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων και την προσφορά αξιόπιστης και προσιτής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές


Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα της έρευνας και της παραγωγής υδρογονανθράκων, που από τη φύση τους συνθέτουν ένα περίπλοκο εγχείρημα το οποίο καθίσταται περαιτέρω περίπλοκο, εξαιτίας των διεθνών σχέσεων.


Εμείς, όμως, πιστεύουμε στο διάλογο και συνεπώς, η συνεργασία είναι για εμάς μονόδρομος που οδηγεί στην πρόοδο!»