1. Home
  2. Νέα
  3. Εβδομαδιαία
  4. άποψη
  5. Καθυστερεί το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου

Καθυστερεί το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου

0

fisiko-aerio1Tο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου καθυστερεί, καθώς το ΥΠΕΚΑ, η ΔΕΠΑ και οι μέτοχοι των τριών εταιρειών παροχής αερίου (ENI και Shell) δεν έχουν βρει κοινό τόπο για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας τους, λόγω του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Σύμφωνα με αυτό, οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετήσει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων στις ΕΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2014 έτσι ώστε οι ΕΠΑ να λειτουργήσουν με τη νέα μορφή από τον Ιανουάριο του 2015. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διασφάλισε τη σιωπηρή παράταση της τρόικας για την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο. Αυτό που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες είναι μια συμφωνία με τους μετόχους των τριών ΕΠΑ στις γενικές αρχές του νομοσχεδίου προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καλείται να εφεύρει σχέδιο που θα καλύπτει την απαίτηση των μετόχων των τριών ΕΠΑ για αποζημιώσεις – ανταλλάγματα έναντι της απώλειας του αποκλειστικού δικαιώματος στην προμήθεια και τη διανομή έως το 2030, και παράλληλα δεν θα επιβαρύνει την τιμή του αερίου με πρόσθετο κόστος για να αποσβεστούν υφιστάμενες επενδύσεις στη διανομή, αλλά για να διασφαλιστεί η επέκταση του δικτύου. Το σχέδιο το οποίο φέρεται να έχει παραδώσει στους μετόχους των τριών ΕΠΑ προβλέπει την απόσχιση του τομέα της διανομής και από τις τρεις ΕΠΑ και τη σύσταση μιας νέας ενιαίας εταιρείας διανομής με επέκταση των γεωγραφικών της ορίων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και χρονική παράταση της αδείας της. Στην εταιρεία αυτή, μέτοχοι θα είναι η ΔΕΠΑ και οι εταιρείες που ελέγχουν τις τρεις ΕΠΑ (ENI, της Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και Shell, της Αθήνας). Μια σειρά από θέματα που συνδέονται με το εν λόγω εγχείρημα (αποτίμηση παγίων, αποδόσεις επενδεδυμένων κεφαλαίων, προσδιορισμός του ρυθμιζόμενου εσόδου, χρόνος απόσβεσης των επενδύσεων κ.λπ.) θα εξειδικευθούν στην πορεία και θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις. Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στον χρόνο απόσβεσης των επενδύσεων και στο ύψος του ρυθμιζόμενου εσόδου.