1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. ΔΕΗ και Κομισιόν επιβεβαιώνουν την έρευνα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
ΔΕΗ και Κομισιόν επιβεβαιώνουν την έρευνα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

ΔΕΗ και Κομισιόν επιβεβαιώνουν την έρευνα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

0

Με χθεσινές τους ανακοινώσεις, ΔΕΗ και Κομισιόν επιβεβαιώνουν την έρευνα της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. καταγγελιών για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού από τη μεριά της Δημόσιας Επιχείρησης. Μάλιστα, το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως, γι’ αυτό τον σκοπό, στελέχη της Διεύθυνσης πραγματοποίησαν την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα “γραφεία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, την προμήθεια και την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα”.

Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι τέτοιου είδους έλεγχοι συνιστούν προκαταρκτικό στάδιο και δεν σημαίνουν ούτε πως οι εταιρείες είναι εκ των προτέρων ένοχες για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές,  ούτε πως είναι προδικασμένο το αποτέλεσμα της έρευνας. Από τη μεριά της, η ΔΕΗ σημειώνει πως ο έλεγχος αφορά τη χρονική περίοδο από το 2010 έως και σήμερα, ενώ αφορά την υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. “Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αυστηρά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων και των κωδίκων”, επισημαίνει επίσης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΕΗ:

“Από τη 14/2/2017 κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενεργεί έλεγχο στη ΔΕΗ σύμφωνα με το Άρθρο 20 του Κανονισμού 1/2003 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο έλεγχος διενεργείται δυνάμει σχετικής απόφασης της Επιτροπής με ημερομηνία 1.2.2017 για υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής.

Η Διοίκηση της Επιχείρησης σεβόμενη τις κοινοτικές διαδικασίες, όργανα και θεσμούς παρέχει στους ελεγκτές κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους.

Άλλωστε, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αυστηρά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων και των κωδίκων”.