1. Home
  2. Συνεντεύξεις
  3. Mario Giordano: «Στη Signify στρέφουμε την αγορά σε νέες, καινοτόμες τεχνολογίες»
Mario Giordano: «Στη Signify στρέφουμε την αγορά σε νέες, καινοτόμες τεχνολογίες»

Mario Giordano: «Στη Signify στρέφουμε την αγορά σε νέες, καινοτόμες τεχνολογίες»

0

Συναντήσαμε τον διευθυντή Marketing της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο, Mario Giordano, ο οποίος μας μίλησε για την πορεία της εταιρείας, για τις καινοτομίες που προωθούν, για τα νέα ηλιακά φωτιστικά, για το πρόγραμμα βιωσιμότητας «Brighter Lives, Better World» που υλοποιούν καθώς και για τα επενδυτικά τους πλάνα.

Συνέντευξη στη Φαίδρα Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η Signify (πρώην Philips Lighting) είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον επαγγελματικό και καταναλωτικό φωτισμό καθώς και στον φωτισμό για το Internet of Things. Στην ομπρέλα της Signify ανήκουν μία σειρά από πασίγνωστες μάρκες στην αγορά, όπως η Philips, η Interact, η Philips Hue κ.ά. Η Signify προσφέρει καινοτόμες λύσεις στον φωτισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επένδυση που υλοποίησε στους Λειψούς, τοποθετώντας ηλιακά φωτιστικά Philips SunStay σε χωριά και κοινότητες που δεν είχαν πλήρη ηλεκτρική κάλυψη στο νησί. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία στηρίζει την αειφορία, ενώ σήμερα έχουν καταφέρει να υπάρχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις επιχειρήσεις τους, χρησιμοποιώντας 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

– Ποια είναι η πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά;

Η Signify είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον φωτισμό και στην Ελλάδα για επαγγελματίες, καταναλωτές και το Internet of Things.
Τα Philips προϊόντα μας, τα συνδεδεμένα συστήματα φωτισμού και οι υπηρεσίες που υποστηρίζουν δεδομένα προσφέρουν επιχειρηματική αξία στους συνεργάτες και τους πελάτες μας, μεταμορφώνο-ντας τον τρόπο ζωής στα σπίτια, στα κτίρια και στους δημόσιους χώρους.
Την τελευταία δεκαετία έχουμε οδηγήσει τη μετάβαση από τη συμβατική τεχνολογία σε LED στον επαγγελματικό αλλά και καταναλωτικό τομέα και τώρα στρέφουμε την αγορά σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, όπως ο συνδεδεμένος φωτισμός, η 3D εκτύπωση, το LiFi και ο ηλιακός φωτισμός.

– Μπορείτε να αναφερθείτε στις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η Signify και πώς το IoT συνδέεται με τον φωτισμό;

Πρόσφατα παρουσιάσαμε στην Ελλάδα το Interact, την επαγγελματική μας μάρκα λογισμικού και συστημάτων φωτισμού. Το Interact συλλέγει δεδομένα μέσω αισθητήρων, ενσωματωμένων σε φωτιστικά. Το Interface Program Application (API) επιτρέπει την ενοποίηση του συνδεδεμένου φωτισμού με άλλα συστήματα διαχείρισης και προσφέρει υπηρεσίες με δυνατότητα δεδομένων. Το Interact επιτρέπει στις πόλεις να είναι πιο έξυπνες, να εξοικονομούν ενέργεια, να μειώνουν το λειτουργικό κόστος και να διατηρούν τους πολίτες πιο ασφαλείς. Βοηθά να κάνει τα γραφεία καλύτερους χώρους εργασίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων. Το Interact είναι διαθέσιμο σε πολλούς τομείς: Interact family, Interact City, Interact Landmark, Interact Office, Interact Hospitality, Interact Sport, Interact Retail, Interact Sports, Interact Industry.

– Μιλώντας για καινοτομία, η εταιρεία σας εργάζεται πάνω στα ηλιακά φωτιστικά, ενώ ήδη έχετε ολοκληρώσει το έργο στους Λειψούς που αφορά την εγκατάσταση ηλιακών φωτιστικών στο νησί. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;

Η Signify σε συνεργασία με τον Δήμο Λειψών τοποθέτησε συνολικά, 28 αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά Philips SunStay, σε χωριά και κοινότητες που δεν είχαν πλήρη ηλεκτρική κάλυψη στο νησί,συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Κάμπου, Αϊ Γιάννη, Κισυρίας, Μοσχάτου και του Αη Στάθη. Επίσης, στην παιδική χαρά του απομακρυσμένου νησιού τοποθετήθηκαν ηλιακά φωτιστικά, για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν πάντα με ασφάλεια. Το φωτιστικό Philips SunStay συνδυάζει ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, έναν ελεγκτή φόρτισης, μια μπαταρία με μεγάλη διάρκεια ζωής και μια πηγή φωτισμού LED, όλα σε ένα συμπαγές σώμα. Αυτό κάνει την ε-γκατάσταση και τη συντήρηση εύκολη χωρίς να απαιτείται καμία καλωδίωση. Επιπλέον, ένας ενσωματωμένος αισθητήρας κίνησης εγγυάται την ασφάλεια, αυξάνο-ντας αυτόματα το επίπεδο φωτισμού, όταν πλησιάζουν άτομα ή αυτοκίνητα και μειώνοντας στο 30%, όταν δεν ανιχνεύεται κίνηση. Αυτό μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και αυξάνει την εφεδρική μπαταρία. Τα συγκεκριμένα ηλιακά φωτιστικά προσφέρουν υψηλής ποιότητας, αξιόπιστο φωτισμό με σχεδιασμό που ταιριάζει σε οποιοδήποτε περιβάλλον, με ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά στην επένδυση και στη συντήρηση, ακόμη και όταν αφορά μόνο ένα φωτιστικό. Αυτό τα καθιστά ως ιδανική λύση για να φωτίζουν μέρη, όπου δεν υπάρχει δίκτυο ή είναι περιορισμένη η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

– Ως όμιλος στηρίζετε την αειφορία και θέτετε υψηλούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το πρόγραμμα «Brighter Lives, Better World». Θα θέλατε να μας πείτε για τις ενέργειες που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Το 2016, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα βιωσιμότητας «Brighter Lives, Better World», για να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας, να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και να οδηγήσουμε το δρόμο σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Το πρόγραμμα «Brighter Lives, Better World» δεν είναι αυτόνομο, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας. Ξεκινήσαμε αυτό το πρόγραμμα με φιλόδοξους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν και σήμερα, μπορώ με υπερηφάνεια να μοιραστώ ότι έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στις επιχειρήσεις μας, χρησιμοποιώντας 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.
Ηρθε η ώρα να αρχίσουμε ένα νέο ταξίδι, ξεκινώντας με ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι συνδέονται με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs). Με το πρόγραμμα «Brighter Lives, Better World» 2025, δεσμευόμαστε να διπλασιάσουμε τον θετικό μας αντίκτυπο. Αυτό ξεκινά από εμάς, επιταχύνοντας επί δύο τον ρυθμό της Συμφωνίας των Παρισίων, διπλασιάζοντας τα έσοδα μας κατά 32% μέσω «κυκλικής οικονομίας», αυξάνοντας 32% τα έσοδα μας για φωτεινότερες ζωές μέσω καινοτομιών, ωφέλιμων προς την κοινωνία και ενισχύοντας στο 34% το ποσοστό γυναικών στην ηγεσία της εταιρείας μας.

– Με τον ερχομό του εμβολίου η οικονομία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην παγκόσμια θα περάσει σε μία φάση δυναμικής ανάπτυξης. Ποια είναι τα επενδυτικά πλάνα και οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

Η πρόταση- κλειδί είναι «Φωτισμός για έναν συνδεδεμένο κόσμο». Οσο περισσότερα κτίρια χρησιμοποιούν συνδεδεμένο φωτισμό, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να αποκομίσουμε τα οφέλη της ψηφιοποίησης του δομημένου περιβάλλοντος. Ο συνδεδεμένος φωτισμός μπορεί να εφαρμοστεί και στο εξωτερικό περιβάλλον: Είμαστε ήδη ο ηγέτης στον έξυπνο οδοφωτισμό, μια συνδεδεμένη τεχνολογία που μπορεί να προωθήσει τις αστικές περιοχές, παρέχοντας υποδομή IoT σε όλη την πόλη για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Μια άλλη άγνωστη εφαρμογή του φωτισμού είναι στην παραγωγή τροφίμων. Ο τεχνητός φωτισμός καθιστά δυνατή την πολλαπλή καλλιέργεια σε βόρειες χώρες, μειώνοντας το χρόνο από την καλλιέργεια μέχρι την κατανάλωση. Αυτό αλλάζει τον τρόπο που καλλιεργούμε. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όταν δοκιμάζονται οι αλυσίδες εφοδιασμού, η επισιτιστική ασφάλεια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αλλά πέρα από όλα αυτά τα οφέλη, ο φωτισμός μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο «πράσινοι» και να επιτύχουμε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. Για όσους εξερευνούν τις δυνατότητες του φωτός, μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα πραγματικού κόσμου.  Η Signify εκτιμά ότι η μετάβαση σε LED μπορεί να εξοικονομήσει στην Ευρώπη έως και 40 δισεκατομμύρια ευρώ και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά περίπου 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Τέλος, ο φωτισμός αλλάζει, προσφέροντάς μας απεριόριστες δυνατότητες, οι οποίες απλά περιμένουν να τις αξιοποιήσουμε.

Who is Who

Ο κ. Mario Giordano είναι ο Marketing Manager Ελλάδος και Ισραήλ στη Signify, τον παγκόσμιο ηγέτη στον φωτισμό για επαγγελματίες, καταναλωτές και Internet of Things. Στο παρελθόν, ο κ. Giordano κατείχε διάφορες θέσεις Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Προϊόντων στη Philips και σε άλλες εταιρείες στο καταναλωτικό και επαγγελματικό περιβάλλον στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Ασία.