1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Daikin: Η νέα σειρά VRV 5 με ανακυκλωμένο R32
Daikin: Η νέα σειρά VRV 5 με ανακυκλωμένο R32

Daikin: Η νέα σειρά VRV 5 με ανακυκλωμένο R32

0

H Daikin με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά, λανσάροντας την πέμπτη γενιά VRV, με ανακυκλωμένο R32 σε ποσοστό 50%.

Η Daikin παρουσίασε, σήμερα, μια σειρά νέων καινοτόμων προϊόντων και πρωτοβουλιών, όπως το υψηλής απόδοσης και χαμηλού GWP mini VRV 5 και το πρωτοποριακό σύστημα L∞P by Daikin το οποίο χρησιμοποιεί αναγεννημένο ψυκτικό για νέα συστήματα VRV, προωθώντας την επόμενη γενιά ψυκτικών μέσων R-32 και κλιμακώνει τη συνεργασία της με περιβαλλοντικούς φορείς διεθνώς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των F-gases κατά 80% μέχρι το 2050.

Αναφορικά με το νέο VRV 5 με R32, αξίζει να σημειωθεί πως έχει πάνω από 70% χαμηλότερο GWP σε σχέση με τα υφιστάμενα συστήματα, υψηλότερη απόδοση, ευελιξία και ευκολίες εγκατάστασης, χαμηλότερο θόρυβο και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Η νέα σειρά VRV 5 S, ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είναι το ψυκτικό μέσο R32 χαμηλού ΔΘΠ

Η Daikin στηρίζει την κυκλική οικονομία, η οποία συνοψίζεται στις εξής τέσσερις λέξεις: Ανακύκλωση -> ανακατασκευή-> επαναχρησιμοποίηση-> συντήρηση. Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας (circular economy) μέσω της επαναχρησιμοποίησης ψυκτικού μέσου στο VRV Loop και η χρήση έξυπνων συστημάτων ελέγχου όπως η υπηρεσία Cloud της Daikin ήταν μερικές από τις πρόσφατες καινοτομίες της Daikin.

«Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών παγκοσμίως είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και κλιματισμό μέχρι το 2050. Η πρόκληση για όλους μας είναι να καλύψουμε αυτή τη ζήτηση λοιπόν  με έναν ενεργειακά αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο. Στη Daikin το όραμά μας είναι να παρέχουμε το Ιδανικό Κλίμα όντας παράλληλα ένας κατασκευαστής με ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα. Με το VRV 5 S πραγματοποιούμε αυτή μας τη δέσμευση» ανέφερε ο κύριος Δημήτρης Καλογεράς, Διευθυντής Επαγγελματικών Εφαρμογών της Daikin Hellas.

H κ. Χριστίνα Αντωνίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Daikin Hellas παρουσίασε τη διεθνή περιβαλλοντική  στρατηγική της εταιρίας, η οποία έχει ως βασικό στόχο τον περιορισμό των επιδράσεων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων.

«Το όνομα της Daikin βρίσκεται σε όλη τη μακροχρόνια ιστορία του πίσω από κάθε ορόσημο στον κλάδο των συστημάτων κλιματισμού, οδηγώντας τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήμασταν άλλωστε η πρώτη εταιρία που εισήγαγε το ψυκτικό υγρό R-32, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 72%» ανέφερε η κυρία Αντωνίου.

Στόχος της εταιρείας στην Ελλάδα είναι να εδραιωθεί στην προσφορά βιώσιμων λύσεων και στην εμπειρία πώλησης, διατηρώντας την ηγετική της θέση και αγγίζοντας ένα κύκλο εργασιών 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού πλάνου Fusion 2025 για το οποίο η εταιρεία θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα L∞P

Η επέκταση του προγράμματος για την ανακύκλωση της Daikin θα ενισχύσει σημαντικά τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη, καθώς μέσω αυτού 250.000 κιλά νέου ψυκτικού υγρού εξοικονομούνται κάθε χρόνο.

Η Daikin Europe, επεκτείνει το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας L∞P, σε όλες τις μονάδες VRV, οι οποίες κατασκευάζονται και πωλούνται στην Ευρώπη. Μέσω του προγράμματος ανάκτησης L∞P της Daikin, εξοικονομούνται 250.000 κιλά νέου ψυκτικού υγρού ετησίως, δίνοντας έτσι στους Ευρωπαίους καταναλωτές πρόσβαση σε ανακτημένο και αναγεννημένο ψυκτικό υγρό.

Η πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα η οποία παρέχεται, εγγυάται ότι το αναγεννημένο ψυκτικό υγρό, πληροί όλα τα ποιοτικά πρότυπα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιστοποιημένες από τη Daikin μονάδες VRV. Η DAIKIN σχεδιάζει να επεκτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε άλλα προϊόντα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής της για τα χρησιμοποιούμενα ψυκτικά.

Η Daikin, ως ηγέτης στην αγορά θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού και ψύξης (HVAC-R), ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος κυκλικής οικονομίας L∞P για τα ψυκτικά. Οι βασικές αρχές του προγράμματος είναι απλές : Η Daikin ανακτά ψυκτικά από υπάρχοντα συστήματα κλιματισμού μέσω του δικού της δικτύου εγκατάστασης, τα ανακυκλώνει, τα επεξεργάζεται με τις κατάλληλες μεθόδους αναγέννησης και εντέλει τα αναβαθμίζει ανάγοντάς τα έτσι σε ψυκτικά αντίστοιχης ποιότητας με τα καινούργια, ενώ στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στα συστήματα VRV που κατασκευάζονται και πωλούνται σε όλη την Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης, το οποίο καταφέρνει να αξιοποιήσει πλήρως, ολόκληρο το εμπορικό και τεχνικό δίκτυο της Daikin, τους επιχειρηματικούς εταίρους της δηλαδή σε όλη την Ευρώπη.

Εξοικονόμηση 250.000 κιλών ψυκτικής παραγωγής ετησίως

Το πρόγραμμα L∞P της Daikin ξεκίνησε το 2019 για επιλεγμένες μονάδες VRV της Daikin, αλλά χάρη στη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε, από το Νοέμβριο του 2020 η εταιρεία το επέκτεινε σε όλες τις κλιματιστικές μονάδες VRV που παράγονται και πωλούνται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ισλανδία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, τη Σερβία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, το πρόγραμμα L∞P εξοικονομεί 250.000 κιλά ψυκτικού που παράγεται ετησίως. Ήδη από το ξεκίνημά του αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές στην ευρωπαϊκή αγορά. Το πρόγραμμα καθιστά ευκολότερη από ποτέ την επαναχρησιμοποίηση ψυκτικών και έχει υιοθετηθεί από εταιρείες όπως η Action, Ολλανδική αλυσίδα λιανικής πώλησης, με περισσότερα από 1.400 καταστήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία χρησιμοποιεί αναγεννημένο ψυκτικό υγρό από τα παλιά της καταστήματα, στα καινούρια ή σε αυτά που ανακαινίζει.

«Το πρόγραμμα L∞P από τη Daikin, αποτελεί το τέλειο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας», σημειώνει ο κ. Γιώργος Δήμου, διευθυντής κλιματιστικών προϊόντων VRV της Daikin Europe. «Εργαζόμαστε καθημερινά με στόχο να καταφέρουμε να κάνουμε τα προϊόντα μας να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια έχοντας υψηλή ενεργειακή απόδοση, αλλά και να βελτιώσουμε την δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης τους. Επιθυμούμε να παρακινήσουμε όλους τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η υπεύθυνη χρήση όλων των υλικών, αποτελεί βασικό κομμάτι υλοποίησης αυτής της φιλοδοξίας. Το πρόγραμμα L∞P στηρίζει αυτήν ακριβώς τη στόχευση. Συμβάλλουμε έτσι στην καταπολέμηση του κινδύνου εξάντλησης πόρων, εξοικονομώντας τόνους ψυκτικού υγρού και περιορίζοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», συμπληρώνει ο κ. Δήμου.

Το ιδανικό συμπλήρωμα στην Ευρωπαϊκή «Πράσινη» Συμφωνία

Η υλοποίηση του προγράμματος L∞P έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με τις φιλοδοξίες του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για μία «Πράσινη» Κυκλική Οικονομία, το οποίο έχει την πλήρη υποστήριξη της Daikin Europe. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει τόσο στη συνολική μείωση των τοξικών αποβλήτων, όσο και στη σημαντική μείωση της χρήσης πλαστικών υλικών σε ολόκληρη την Ένωση. Τα καινοτόμα έργα κυκλικής οικονομίας, όπως το L∞P από την Daikin που έχει απτό αντίκτυπο στη διαχείριση των φυσικών πόρων, συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες συμβολές που η Βιομηχανία Θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού και ψύξης μπορεί να προσφέρει στον αγώνα για τη μείωση των τοξικών αποβλήτων.

Επιπλέον, η επένδυση στη κυκλική οικονομία μέσω των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία συνολικά. Οι φιλοδοξίες της «Πράσινης» Συμφωνίας, ευθυγραμμίζονται με εκείνες του ευρωπαϊκού προγράμματος «Επόμενη Γενιά ΕΕ», για την οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Η επαναχρησιμοποίηση του αναγεννημένου ψυκτικού δεν έχει αντίκτυπο στην ποσόστωση της ΕΕ για τις εκπομπές βλαβερών φθοριούχων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ υποστηρίζει και την ανάπτυξη της βιομηχανίας θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού και ψύξης με έναν απολύτως βιώσιμο τρόπο. Μια ανεξάρτητη διαδικασία ελέγχου, εγγυάται ότι το αναγεννημένο ψυκτικό πληροί τα ίδια ακριβώς ποιοτικά πρότυπα με τα καινούργια ψυκτικά. Η διαδικασία διασφαλίζει παράλληλα και τη σωστή διοικητική κατανομή του αναγεννημένου ψυκτικού, για κάθε πιστοποιημένη μονάδα L∞P Daikin που υπάρχει στην αγορά, ένα 100% ισοδύναμο αναγεννημένο ψυκτικό χρησιμοποιείται στα εργοστάσια της Daikin.

Το Πρόγραμμα για την ανακύκλωση της Daikin ως πρότυπο για τη βιομηχανία

Η Daikin θα συνεχίσει να επενδύει στο πρόγραμμα L∞P ως μέρος της βιώσιμης στρατηγικής της. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, καλύπτοντας περισσότερους τύπους ψυκτικών και διαφορετικές σειρές προϊόντων. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συνεργάτες, τους υπεύθυνους εγκατάστασης και τους πελάτες μας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανοίξουμε το δρόμο για μια κυκλική, ευρωπαϊκή οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ευρώ που επενδύεται σε αναγεννημένο ψυκτικό μέσο θα ενισχύει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μειώνοντας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πιστεύουμε ότι η αρχή που πρεσβεύει το πρόγραμμα L∞P της Daikin, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πρότυπο καλής πρακτικής και ευελπιστούμε να εμπνεύσει και άλλους κατασκευαστές στη βιομηχανία μας», καταλήγει η Toshitaka Tsubouchi, αντιπρόεδρος της Daikin Europe.

tags: