
Υποχώρηση των υδάτων της θάλασσας- Πώς το εξηγούν οι γεωλόγοι;
Υποχώρηση των υδάτων της θάλασσας παρατηρήθηκε ξαφνικά στο Καβούρι ,την Ανάβυσσο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως στο Ναύπλιο, στη Σύρο και στον Βόλο.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ.Λέκκας σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο και συμπληρώνει:«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».
Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες στις παραλίες ολόκληρης της χώρας, καθώς η θάλασσα έχει τραβηχτεί προς τα μέσα, σε πολλές περιπτώσεις κατά δεκάδες μετρά, αποκαλύπτοντας ακόμη και τον βυθό.
Όσα δήλωσε ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς
Στην παραλία της Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο, η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί αισθητά και σε αρκετά σημεία φαίνεται ακόμη κι ο πυθμένας.
Σε κάθε περίπτωση η άμπωτη δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες και στο Ναύπλιο.
Ψαράς της περιοχής εξηγεί ότι αυτό το φυσικό φαινόμενο, παρατηρείται κάθε χειμώνα, Γενάρη και Φλεβάρη και ιδιαίτερα όταν έχει πανσέληνο.
«Φέτος είναι υπερβολικά, έχουν κατέβει πιο πολύ (τα νερά). Πιστεύω ότι είναι θέμα κλιματικής αλλαγής», τονίζει.
Η υποχώρηση των υδάτων είναι παραπάνω από ορατή και στις παραλίες της Αττικής.
«Επηρεάζει άμεσα η θέση των πλανητών τόσο του ηλιακού συστήματος, όσο και η θέση της σελήνης και του ήλιου, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη έλξη σε ορισμένα σημεία της Γης και να προκαλείται όλο αυτό το φαινόμενο της άμπωτης», εξηγεί ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο θα αναστραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.