1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Τι περιλαμβάνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ
Τι περιλαμβάνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ

Τι περιλαμβάνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ

0

Το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης αποτυπώνει τις ενέργειες που έχει αποφασίσει για το 2021 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τον «οδικό χάρτη» ωρίμανσης εντός του έτους των στόχων σε ενέργεια και περιβάλλον, αποτυπώνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2021 του ΥΠΕΝ το οποίο δημοσιοποιήθηκε μαζί με τα Action Plan όλων των υπουργείων.

Το Σχέδιο Δράσης αποτυπώνει την πορεία εξέλιξης των παρεμβάσεων που έχει χαράξει για το 2021 το ΥΠΕΝ σε δράσεις αρμοδιότητάς του – από τις ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και την προώθηση της απολιγνιτοποίησης, μέχρι την ενίσχυση της ανακύκλωσης και υιοθέτηση αρχών της κυκλικής οικονομίας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.

Τι περιλαμβάνεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΝ:

  • ΔΕΠΑ Υποδομών: Ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης κατόπιν αξιολόγησης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών
  • ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης κατόπιν αξιολόγησης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών
  • Παραχώρηση ΥΑΦΑ Καβάλας: Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τρία επενδυτικά σχήματα, και ύστερα από την έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων για το πλαίσιο τιμολόγησης, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
  • Κατασκευή 600 χιλιομέτρων του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ.
  • Ανάπτυξη 14.000 νέων συνδέσεων καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ.
  • Κατασκευή προβλήτας small scale LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας. Το έργο περιλαμβάνεται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030 και πρόσφατα ο ΔΕΣΦΑ έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της προβλήτας small scale LNG. Να σημειώσουμε ότι η υποδομή αυτή έρχεται να πλαισιώσει τον σταθμό φόρτωσης LNG (truck loading station), συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην «έλευση» του LNG bunkering στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής του Διασυνδετικού Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Ο αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 και όπως αναφέρει το Υπουργείο, «πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, καθώς και το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
  • Κατασκευή της διασύνδεσης του αγωγού IGB με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει από τον ΔΕΣΦΑ.
  • Δημιουργία Σταθμού Συμπίεσης για την τροφοδοσία του αγωγού TAP στην Νέα Μεσημβρία. Συγκεκριμένα, επίκειται η ολοκλήρωση αδειοδοτικών διαδικασιών και η προκήρυξη του διαγωνισμού.
  • Δημιουργία Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους Έβρου και Ρυθμιστικού Σταθμού στη Κομοτηνή, όπου και εδώ, το στάδιο «ωρίμανσης» αφορά σε ολοκλήρωση αδειοδοτικών διαδικασιών και προκήρυξη διαγωνισμού.