1. Home
  2. Νέα
  3. Από τον λιγνίτη στο υδρογόνο…
Από τον λιγνίτη στο υδρογόνο…

Από τον λιγνίτη στο υδρογόνο…

0

Του Αριστείδη Ζευγίτη

Μια νέα παράμετρος έρχεται στο ενεργειακό προσκήνιο για τη χώρα μας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κ.Σκρέκας, σε διαδικτυακή εκδήλωση για το «Πράσινο Υδρογόνο», που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα, το υδρογόνο πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και “κλειδί” για την απανθρακοποίηση της οικονομίας και πρόσθεσε ότι δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές συνέργειες.

Ακόμα τόνισε τις δυνατότητες διασύνδεσής του με τις υποδομές του φυσικού αερίου, αλλά και τις προοπτικές υιοθέτησής του εν λόγω καυσίμου από τις μεταφορές και τη ναυσιπλοΐα.

Αυτή η παράμετρος είναι επίκαιρη λόγω της αναζήτησης στην οποία βρίσκεται ο τομέας της ναυτιλίας για αντικατάσταση της χρήσης πετρελαίου στην κίνηση των πλοίων, έτσι ώστε να μειωθούν και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός και για τις λιγνιτικές περιοχές όπου τα έργα για το υδρογόνο μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ενισχύοντας σημαντικά στη δίκαιη μετάβαση, ένα ζήτημα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες πρωτίστως αλλά και την κυβέρνηση προφανώς.

Το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε, πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο, προκειμένου να διαμορφωθεί η Εθνική Στρατηγική, ενώ ήδη βρίσκονται υπό εξέταση περισσότερα από 20 σχετικά project στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Χρειαζόμαστε συντονισμό και ξεκάθαρα ρυθμιστικά πλαίσια, προκειμένου να επιταχυνθεί ο βηματισμός, με έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Εάν εργαστούμε μεθοδικά, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό του υδρογόνου και να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.

‘Οπως έχει γίνει γνωστό, μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης του υδρογόνου που θα καλύπτει συνολικά την αγορά του.

Και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

-Η διείσδυση του υδρογόνου στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 130 φορές μέχρι το 2030.
-Η ΕΕ έχει προϋπολογίσει περί τα 470 δισεκατομμύρια για τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Έδωσε και μια προοπτική.Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν τεράστιες ανάγκες εισαγωγής υδρογόνου στη Γερμανία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές συνεργασίας για τις δύο χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία και πρόσθεσε: «το πράσινο υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να παίξει κεντρικό ρόλο για τις ΑΠΕ στην περιοχή».