1. Home
  2. Νέα
  3. Κινητικότητα στην τιμή πετρελαίου
Κινητικότητα στην τιμή πετρελαίου

Κινητικότητα στην τιμή πετρελαίου

0

Του Αριστείδη Ζευγίτη 

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι περάσαμε στα αρνητικά σενάρια για το μέλλον των τιμών πετρελαίου.Όπως διαβάζουμε, η τιμή του μαύρου χρυσού κινείται ανοδικά, καθώς οι ανησυχίες για τις εξελίξεις με το ιρανικό πετρέλαιο έδειξαν να αντισταθμίζονται  από τη θετική πορεία  της ζήτησης για καύσιμα στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα συμβόλαια παράδοσης του Ιουλίου για το brent σημειώνουν άνοδο 0,6% ή 44 σεντς στα 69,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI Ιουλίου διαμορφώνεται στα 66,35 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 0,4%.Η πορεία αυτή έρχεται να ακουμπήσει στις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο και της άρσης των περιορισμών του κορονοϊού.

Ήδη σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, τα  αποθέματα αργού και καυσίμων μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδας

.Προφανώς η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Ενδεικτικό είναι ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 439.000 βαρέλια στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 21 Μαΐου και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Όπως τόνισε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη Fujitomi Co, προβλέπεται ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα αυξηθούν προς τα 70 δολάρια το βαρέλι εν μέσω προσδοκιών για την ανάκαμψη της ζήτησης για καύσιμα.

Πάντως εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για το κατά πόσο μπορούν να εκτιμήσουν ανοδικά ή καθοδικά τις κινήσεις της αγοράς οι επενδυτές  χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εξέλιξη στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν.

Μέσα στο κλίμα αυτό ήρθε και η δήλωση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης της Ρωσίας, Alexander Novak, σύμφωνα με την οποία,   το έλλειμμα πετρελαίου παγκοσμίως αναμένεται στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως .

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο OPEC και οι σύμμαχοι του, γνωστοί ως OPEC+, θα πρέπει να λάβουν υπόψη μια πιθανή αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου όταν εξετάζουν τα περαιτέρω τους βήματα.

Περίοδος ρευστότητας λοιπόν και ελπίζουμε πάντα σε θετικες εξελίξεις…