1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Η Δασική Πολιτική που χάθηκε στις στάχτες
Η Δασική Πολιτική που χάθηκε στις στάχτες

Η Δασική Πολιτική που χάθηκε στις στάχτες

0

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή μας στα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν ανά την επικράτεια τις τελευταίες ημέρες, βυθίζοντας στη θλίψη τη χώρα και την υφήλιο. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους μόνιμους και τους εθελοντές πυροσβέστες για τις μάχες που έδωσαν και δίνουν στο πεδίο των πυρκαγιών. Αξιέπαινη είναι και η διεθνής συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς στην χώρα μας αυτές τις δύσκολες ώρες.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία και αλληλεγγύη στους πολίτες που πλήττονται.
Αυτή την ύστατη στιγμή ζητάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινητοποιήσει την κοινωνία πολιτών, να απευθύνει πρόσκληση σύστασης ομάδων εθελοντών για τη φύλαξη των περιοχών που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο».

«Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την βαθύτατη απογοήτευση και τον προβληματισμό μας για την λειτουργία του Κράτους από εκείνους μάλιστα που ήρθαν ως τιμητές της “νέας αναδιοργάνωσης” της πυροσβεστικής και της δασοπυρόσβεσης. Τα τελευταία γεγονότα δεν μπορούν πίσω από την υπαρκτή και εντεινόμενη κλιματική κρίση να κρύψουν και να δικαιολογήσουν τραγικές ελλείψεις σε πολιτικές πρόληψης με σωστή διαχείριση, επιτήρηση και ταχεία επέμβαση, αλλά και ελλείψεις σε μέσα και στελέχη στο πυροσβεστικό σώμα. Η κρατική μηχανή δεν μπόρεσε ουσιαστικά να αποτρέψει ούτε ένα
μέτωπο πυρκαγιάς με αποτέλεσμα την γενική ή και ολική περιβαλλοντική καταστροφή  με απώλειες περιουσιών και υποδομών, θρηνώντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές, για να μην μιλήσουμε για τις  απώλειες σε πανίδα και οικοσυστήματα, ατμοσφαιρική και υδατική ρύπανση».

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επισημάνει την κάθετη αντίθεσή μας με την ακολουθούμενη πολιτική για τα δάση που δίνει έμφαση στην καταστολή και αγνοεί την πρόληψη, κατασπαταλώντας τεράστια ποσά για την αγορά (συντήρηση και λειτουργία) εναέριων μέσων αντί της στελέχωσης των καθ’ ύλην αρμόδιων δασικών υπηρεσιών. Η παντελής έλλειψη διαχείρισης και ορθής αξιοποίησης των δασών και των δασικών προϊόντων στερεί θέσεις εργασίας και έσοδα για το ΑΕΠ της χώρας. Τα δάση αυτή τη στιγμή είναι αφημένα στην τύχη τους με συσσώρευση επικίνδυνης καύσιμης ύλης, την
οποία απομείωνε η εκτατική κτηνοτροφία και οι αγροτοδασικές δραστηριότητες από δασικούς συνεταιρισμούς και τις τοπικές κοινωνίες είτε δεν βρίσκουν στήριξη από την πολιτεία, είτε αντιμετωπίζονται με απαξίωση.
Η ακολουθούμενη δασική και περιβαλλοντική πολιτική δεν είναι μόνο αντιοικολογική, αλλά και αντιοικονομική και αντικοινωνική.

Ναι, υπάρχει κλιματική κρίση για αυτό τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ χαμηλά. Γι’ αυτό η πρόληψη έχει τεράστια σημασία, ενώ η κατάσβεση των πυρκαγιών στο μέλλον θα γίνεται όλο και δυσκολότερη και ακριβότερη. Πρώτοι προτείναμε τις λύσεις όμως κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν δέχθηκε να “επενδύσει” στο περιβάλλον.

Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν πάρει καθ’ υπόδειξη των πολιτικών τους. Ο δρόμος αυτός είναι μακριά από τους δασοκτόνους νόμους, είναι η προστασία της φύσης και η αειφορική αξιοποίησή της.

Ο Πολίτης δε χρειάζεται να φοβάται την φύση ή να ζει σε βάρος της.
Πρέπει να μάθει να ζει ΜΑΖΙ με την φύση.
Σήμερα από επιλογή, αύριο δυστυχώς από ανάγκη».