1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Η Volterra και οι νέες συνεργασίες στο ενεργειακό τοπίο
Η Volterra και οι νέες συνεργασίες στο ενεργειακό τοπίο

Η Volterra και οι νέες συνεργασίες στο ενεργειακό τοπίο

0

Εντός του μήνα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της Volterra, της θυγατρικής του ομίλου ΑΒΑΞ. Την ίδια στιγμή, η αυστραλιανή Macquarie που πριν από λίγους μήνες απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θεωρείται το… φαβορί για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Volterra. Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Motor Oil και ομίλου Ελλάκτωρ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καταδεικνύει την τάση συγκέντρωσης στην αγορά ενέργεια, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και στον τομέα της λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αρκετοί μικρότεροι «παίκτες» βρίσκονται εδώ και μήνες σε… δύσκολη θέση. Το νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται από την ενεργειακή κρίση αναμένεται να ενισχύσει τις συμφωνίες στην ενέργεια.

Πέραν της αυστραλιανής Macquarie όμως, στους υποψηφίους για την απόκτηση της Volterra περιλαμβάνονταν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Mytilineos (η οποία δεν φαίνεται να παραμένει στο παιχνίδι). Η Volterra και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεργάζονται ήδη σε τρία αιολικά πάρκα (δύο υπό λειτουργία) στα οποία η πρώτη κατέχει το 55% και η δεύτερη το 45%.Με βάση την υφιστάμενη συμφωνία μετόχων, η ΔΕΗ έχει τον τελευταίο λόγο για την πώληση των αιολικών πάρκων αφού έχει δικαίωμα να καταθέσει αντιπροσφορά με βάση την προσφορά τρίτων ενδιαφερομένων.

Στο τέλος Απριλίου η θυγατρική του ομίλου ΑΒΑΞ είχε μερίδιο 2,10% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα διαθέτει αιολικά πάρκα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 73 MW και άλλα 36 MW υπό κατασκευή, καθώς και υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει τα 150 MW.

Η ΔΕΗ, πέρα από συζητήσεις με τον όμιλο ΑΒΑΞ για την Volterra, εξετάζει και άλλες προτάσεις συνεργασίας με επίκεντρο τις ΑΠΕ. Η διοίκηση της επιχείρησης είχε υποστηρίξει στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2021 πως εξακολουθεί να εξετάζει πιθανές ευκαιρίες εξαγορών σε Ελλάδα και Βαλκανική (με επίκεντρο Βουλγαρία και Ρουμανία). Το σίγουρο είναι πως από τα γραφεία της διοίκησης έχουν περάσει πλήθος εταιρειών που διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια αδειών στις ΑΠΕ και αναζητούν επενδυτές προκειμένου να τα αναπτύξουν.

Ταυτόχρονα όμως και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει δείξει ενδιαφέρον, με τη διάθεση πακέτου μετοχών. Πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, που ρωτήθηκε στη διάρκεια παρουσίασης στους αναλυτές υποστήριξε πως ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επανειλημμένα κατά το παρελθόν, ειδικά τα τελευταία 4-5 χρόνια, με προτάσεις ενίοτε και δυο φορές τον χρόνο. Πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη διεθνή τάση για αναβαθμισμένες αποτιμήσεις στις ενεργειακές εταιρείες- και δη αυτές που δραστηριοποιούνται στην καθαρή ενέργεια – δεχθήκαμε και πρόσφατα σχετικές προτάσεις, δεν υπάρχει ωστόσο κάτι συγκεκριμένο και άρα ανακοινώσιμο επί του παρόντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρό ενδιαφέρον για την Volterra είχαν δείξει και δύο – τρεις διεθνείς όμιλοι, πριν υπάρξουν οι αρνητικές εξελίξεις με την έκρηξη τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και τις ζημιές αλλά το ενδιαφέρον τους αποσύρθηκε στη συνέχεια. Οι συνεχείς οι ανακοινώσεις ξένων εταιρειών που τοποθετούνται στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και τις τελευταίες εβδομάδες έχει πυκνώσει η φημολογία για κινήσεις των Αυστραλών της Macquarie στον ίδιο κλάδο. Μετά την απόκτηση του 49% του ΑΔΜΗΕ, ο αυστραλιανός όμιλος εκδήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ενδιαφέρον για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.