1. Home
  2. Νέα
  3. Δ. Νικολάκης (KRAFT Paints): «Η BIOCLIMA προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 65%»
Δ. Νικολάκης (KRAFT Paints): «Η BIOCLIMA προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 65%»

Δ. Νικολάκης (KRAFT Paints): «Η BIOCLIMA προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 65%»

0

Συνέντευξη: Μαργαρίτα Ασημακοπούλου

 

Σε μια συζήτηση εφ’όλης της ύλης, ο Γενικός Διευθυντής της KRAFT Paints, μας μίλησε για την πορεία της εταιρείας αλλά και για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει κανείς χρήματα μέσα από τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης BIOCLIMA της KRAFT Paints.

 

  1. Κ. Νικολάκη, πείτε μας δυο λόγια για την πορεία του ομίλου Druckfarben.

Ο Όμιλος Druckfarben, μια 100% Ελληνική οικογενειακή εταιρεία διαγράφει τη δική του επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά για πάνω από 40 χρόνια, ενώ δραστηριοποιείται και σε 14 χώρες του εξωτερικού. Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου ξεπερνούν τα 100.000 τετραγωνικά μέτρα και το εργασιακό του δυναμικό αποτελείται από 350 υπαλλήλους, 28 από τους οποίους εργάζονται στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης. Διαθέτει τρεις τομείς δραστηριότητας, τα μελάνια εύκαμπτης συσκευασίας, τα αρχιτεκτονικά χρώματα και κονιάματα, τα οποία διατίθενται στην αγορά με το brand name «KRAFT Paints» και τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης που διατίθενται με το brand name «BIOCLIMA». Ο Όμιλος Druckfarben, είναι πρωτοπόρος στα Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης, καθώς έχει ξεκινήσει από το 2010 την ενασχόλησή του με αυτή τη δραστηριότητα.

Στις αρχές του 2022 ολοκληρώθηκε το νέο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Druckfarben, συνολικού ύψους 5,4 εκ. ευρώ, μέσω της επέκτασης των παραγωγικών εγκαταστάσεων των εργοστασίων Ασπροπύργου και Χαλκίδας. Οι νέες, υψηλού τεχνολογικού εξοπλισμού εγκαταστάσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη γραμμή παραγωγής έτοιμων τελικών επιχρισμάτων εξωτερικής θερμομόνωσης και την αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής & συσκευασίας κονιαμάτων, θα εξυπηρετήσουν την υφιστάμενη προϊοντική γκάμα, αλλά και θα διευρύνουν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου.

Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν, ώστε κατά την τελευταία τριετία να σημειώσουμε μια σημαντική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών μας, καθώς από το 2019 έως και το 2021, αυξήσαμε τις πωλήσεις μας κατά 19 εκατομμύρια, από 52 εκατομμύρια το 2019, φτάσαμε τα 71 εκατομμύρια το 2021.

 

  1. Πώς μπορεί να εξοικονομήσει κανείς ενέργεια και χρήματα μέσα από τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης BIOCLIMA της KRAFT Paints;

Πάντα με γνώμονα την καινοτομία και τη δημιουργία προϊόντων που προσφέρουν προστιθέμενη αξία και σέβονται τη γη και το περιβάλλον, η BIOCLIMA με την εγγύηση της KRAFT Paints, είναι η πρώτη Ελληνική Εταιρεία Παραγωγής Χρωμάτων & Δομικών Υλικών, με παρουσία άνω των 10 ετών, η οποία καινοτομεί διαθέτοντας στην αγορά αξιόπιστα Πιστοποιημένα Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης για τοίχους και ταράτσες. Με αυτό τον τρόπο, προσφέρεται εξοικονόμηση ενέργειας έως και 65% γρήγορα, εύκολα, οικονομικά και αποτελεσματικά.

Στην Ελλάδα, τα περιθώρια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων είναι πολύ μεγάλα, καθώς το 41% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας αφορά τον κτηριακό τομέα. Έτσι, η μόνωση των κτηρίων αποτελεί μια από τις αποδοτικότερες παρεμβάσεις, καθώς οι μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες σε μία τυπική κατοικία είναι μέσω των τοίχων και της οροφής.

Τη λύση αυτή δίνουν τα συστήματα BIOCLIMA, που έχουν σχεδιαστεί από το Τμήμα R&D της εταιρίας μας, ειδικά για την Ελλάδα και το μεσογειακό κλίμα, προσφέροντας μία συνολική κτηριακή θωράκιση με ενεργειακή αναβάθμιση, προστασία έναντι καιρικών συνθηκών και ριζική αισθητική ανακαίνιση. Χωρίζονται στα Συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης BIOCLIMA ClimaTotal®, βασιζόμενα σε όλα τα γνωστά θερμομονωτικά υλικά για εφαρμογή σε κάθετες επιφάνειες (εξωτερικοί τοίχοι) και πυλωτές και στα Συστήματα θερμοϋγρομόνωσης BIOCLIMA ClimaRoof®, βασιζόμενα σε πολύ υψηλής θερμομονωτικής αξίας θερμομονωτικά υλικά (εξηλασμένη πολυστερίνη), για εφαρμογή σε οριζόντιες επιφάνειες όπως οι ταράτσες και τα δώματα. Όλα τα επιμέρους προϊόντα που συνθέτουν τα Πιστοποιημένα Συστήματα της BIOCLIMA, είναι προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, όπως είναι οι εκτεταμένες παραθαλάσσιες περιοχές με ύπαρξη κτηρίων, οι έντονες μεταβολές στη θερμοκρασία και την υγρασία, η πλούσια γεωγραφική ποικιλομορφία, η συχνή σεισμική δραστηριότητα και η έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Η εφαρμογή των Ολοκληρωμένων Συστημάτων της BIOCLIMA μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη. Συγκεκριμένα, μέσα από την εφαρμογή τους μπορεί να επιτευχθεί έως και 65% εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, σύγχρονη αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου και προστασία έναντι απωλειών θερμότητας, διείσδυσης υγρασίας, καιρικών συνθηκών και κτηριακών φθορών. Ακόμη, τα συστήματα BIOCLIMA, συμβάλλουν στη δημιουργία άνετων χώρων διαβίωσης και ευεξίας, στη βελτίωση του χρόνου ζωής και της αξίας του ακινήτου, στην ταχύτατη απόσβεση κεφαλαίου επένδυσης και στη συμμετοχή σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτηρίων με οικονομική επιδότηση (Πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» του ΥΠΕΚΑ). Ανάλογα με τον τύπο του κτηρίου, την παλαιότητά του και την περιοχή που ανήκει, μέσω των ενεργειακών κτηριακών παρεμβάσεων που προτείνουν οι σύγχρονοι κανονισμοί (ΚΕΝΑΚ), υπάρχει δυνατότητα να εξοικονομηθεί από 43% έως και 71% ενέργεια. (ή να καταναλωθεί από 43% έως 71% λιγότερη ενέργεια)

Για όλους τους παραπάνω λόγους η BIOCLIMA είναι η πρώτη Ελληνική Βιομηχανία Χρωμάτων & Δομικών Υλικών με πιστοποιημένο Σύστημα EPD με Ανάλυση Κύκλου Ζωής – Life Cycle Assessment, ενώ διαθέτουμε και ένα εύρος πιστοποιήσεων όπως είναι οι LEED, BREEAM, WELL, Eurofins, Ecolabel κλπ.

 

  1. Μιλήστε μας για την παρουσία και δραστηριότητα του ομίλου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Druckfarben βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και έχουμε μια δυναμική παρουσία με βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Νιγηρία και Ρουμανία. Επίσης, διαθέτουμε γραφεία και αποθήκες σε Σερβία, Βουλγαρία και Κύπρο και αντιπροσώπους σε Τουρκία, Μάλτα, Τυνησία, Λίβανο, Μολδαβία, Βόρια Μακεδονία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία και Αλβανία, προσφέροντας τα καινοτόμα προϊόντα μας στις τοπικές αγορές.

Η παρουσία μας στο Βαλκανικό τόξο και γενικά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι ένας από τους σημαντικούς στρατηγικούς μας πυλώνες, ενισχύοντας την παρουσία μας σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή πολλαπλασιαστικά.  Η άμεση τεχνική υποστήριξη στον πελάτη, η ταχεία ανταπόκριση στην εξυπηρέτηση των αναγκών από τις παραγωγικές μας μονάδες και η άμεση και επαγγελματική συνεργασία με τους πελάτες μας σε τοπικό επίπεδο είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που καλλιεργούμε καθημερινά.

 

  1. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα περιθώρια κτηριακής αναβάθμισης στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, τα περιθώρια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων είναι πολύ υψηλά, καθώς το 41% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα μας αφορά τον κτηριακό τομέα. Συγκριτικά, ένα σπίτι καταναλώνει περίπου το 35% σε ενέργεια για φωτισμό, ηλεκτρικές συσκευές κλπ., ενώ το υπόλοιπο 65% χρησιμοποιείται για την ψύξη και τη θέρμανση του κτηρίου. Στην Ελλάδα η πλειονότητα των κτηρίων, περίπου το 55%, έχει ηλικία άνω των 40 ετών – κτισμένα πριν το 1981, με αποτέλεσμα την σχεδόν παντελή έλλειψη μόνωσης, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν αντίστοιχοι υποχρεωτικοί κανονισμοί.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν θεσμοθετηθεί συγκεκριμένοι Ενεργειακοί Κανονισμοί (ΚΕΝΑΚ) για τα κτήρια, καθώς και διαδικασίες Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτηρίων που ισχύουν αναγκαστικά σε όλα τα νεόδμητα αλλά και σε παλαιότερα κτήρια τα οποία πρόκειται να μεταβιβαστούν, πωληθούν, νοικιαστούν, ανακαινισθούν ριζικά και συμμετάσχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα όπως το «Νέο Εξοικονομώ».

Σύμφωνα με αυτήν, τα κτήρια αξιολογούνται συνολικά ως προς τα ενεργειακά τους χαρακτηριστικά (μονώσεις, κουφώματα, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, τρόπος θέρμανσης-ψύξης, προσανατολισμοί-σκιάσεις) και εκδίδεται ένα πιστοποιητικό (ΠΕΑ) το οποίο τα κατατάσσει, σε αλφαβητική κλίμακα, από το Α (ενεργειακά αποδοτικότερο) έως το Η (πιο ενεργοβόρο).

Από τις επιθεωρήσεις που έχουν διενεργηθεί στην Ελλάδα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως περίπου το 65% των κτηρίων έχει καταταχθεί στις χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις (Ε-Η) και μόλις περίπου το 6% στις υψηλότερες (Α-Β), με συνέπεια η συνολική δαπάνη για ενέργεια να επιβαρύνει ανισομερώς τον οικιακό προϋπολογισμό. Έτσι, οι λύσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων αποτελούν μονόδρομο για τη μείωση των ενεργειακών δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να φτάσουν στο σημείο οι δραστηριότητες της λειτουργίας τους να μην επηρεάζουν το κλίμα, όπως είναι η μείωση εκπομπών  αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50-55% και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 32,5% μέχρι το 2030. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο τα περιθώρια βελτιστοποίησης είναι μεγάλα και οι προσπάθειες θα ενταθούν, με πρωταγωνιστικό ρόλο τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων στον κτηριακό τομέα, που άλλωστε ευθύνεται για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε.

Ακόμη, μέχρι το 2030 η Ελλάδα στοχεύει σε ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτηρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και σε ανακαίνιση ή αντικατάσταση του 12-15% του συνόλου κατοικιών, που είναι 500-600 χιλιάδες κατοικίες, με νέες, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Τέλος, με το επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων «Νέο Εξοικονομώ» στόχος είναι να ανακαινισθούν τουλάχιστον 600 χιλιάδες κτήρια έως το 2030.

 

  1. Ποια είναι τα επόμενα πλάνα και οι στόχοι σας; Είστε αισιόδοξος για τον κλάδο;

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις και δυσκολίες, ωστόσο είμαστε εδώ να απαντήσουμε σε κάθε ανάγκη και απαίτηση της σύγχρονης δόμησης, μέσα από τα πρωτοποριακά προϊόντα μας και τα Συστήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης BIOCLIMA. Στόχος μας είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες τόσο του ιδιώτη, όσο και του επαγγελματία, καθώς τα προϊόντα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κατοικία, έως τα δημόσια κτίρια, τα ξενοδοχεία, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Ο Όμιλος Druckfarben θα συνεχίσει να επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις. Με την πρόσφατη επένδυσή μας στα κονιάματα, προσβλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη λόγω της αυξανόμενης οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας.

Νιώθουμε αισιόδοξοι και έτοιμοι να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, ανταποκρινόμενοι τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τους στόχους ενεργειακής αναβάθμισης και πράσινης δόμησης, μέσα από την πληθώρα των λύσεων που προσφέρουμε.

Όλα όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω, καθιστούν τον Όμιλό μας ένα οικοδόμημα με γερά θεμέλια, άψογους συνεργάτες, συναδέλφους, υπαλλήλους και προϊόντα που σέβονται την αγορά, τον καταναλωτή, αλλά και το περιβάλλον. Συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, με γνώμονα πάντα τις αξίες μας και διεκδικούμε ηγετική θέση στον τομέα μας, (συγκλίνοντας στην ίδια κατεύθυνση) τις ανάγκες των πελατών, των συνεργατών και των μετόχων μας και δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Who is Who

Ο Δημήτρης Νικολάκης είναι Γενικός Διευθυντής της KRAFT Paints. Ο κ. Νικολάκης είναι κάτοχος του πτυχίου “Chemical Engineering” από το Cairo University και διαθέτει τον μεταπτυχιακό τίτλο “Biohemical Engineering” από το Tufts University, ενώ έχει ολοκληρώσει το “Certificate of Special Studies in Business Administration and Management” στο Harvard University, Extension School. Έχει διαγράψει μια ποικιλόμορφη πορεία σε διαφορετικές θέσεις υπευθυνότητας, διαθέτοντας 20 χρόνια διεθνή και πολυεθνική επαγγελματική εμπειρία. Έχει διατελέσει για 8 χρόνια CEO στην Druckfarben Romania, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο Γενικός Διευθυντής της KRAFT Paints, του Ομίλου Druckfarben Hellas.

tags: