1. Home
  2. Καταναλωτής
  3. Λογαριασμοί ρεύματος: Τι επιδότηση θα δοθεί για τον Νοέμβριο
Λογαριασμοί ρεύματος: Τι επιδότηση θα δοθεί για τον Νοέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι επιδότηση θα δοθεί για τον Νοέμβριο

0

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει το ύψος των επιχορηγήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να είναι στην περιοχή των 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις οικιακές καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το εύρος των τελικών τιμών ρεύματος αναμένεται να διαμορφωθεί ανάμεσα στα 0,11 έως τα 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι είχαν ανακοινώσει χρεώσεις που ξεκινούν από τα 0,35 και φτάνουν μέχρι τα 0,46 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν η επιδότηση διαμορφωθεί σε αυτό το ύψος, τότε οι τελικές τιμές, που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, θα είναι χαμηλότερες κατά 8% με 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Τον τρέχοντα μήνα η κιλοβατώρα κόστιζε στα νοικοκυριά από 0,12 μέχρι 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για το θέμα των οφειλετών συζήτησε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ομάδα εργασίας στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και εκπροσώπων των ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πάροχοι φέρονται να προέτρεψαν  το υπουργείο και τον Ρυθμιστή στη διατήρηση του καθεστώτος της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών – οφειλετών από προμηθευτή σε προμηθευτή, την καθιέρωση όμως στη συνέχεια της υποχρεωτικής αποπληρωμής απλήρωτων λογαριασμών είτε εφάπαξ είτε με προτεινόμενο διακανονισμό.

Δηλαδή, όπως εξηγούν παράγοντες, οι καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο και στη συνέχεια όταν εκδίδεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός του προηγούμενου προμηθευτή, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτές να τακτοποιούνται. Αν ο πελάτης δεν φανεί συνεπής στη ρύθμιση ή δεν πληρώσει – όπως και να ‘χει – τις οφειλές του, τότε ο προηγούμενος πάροχος του θα ενεργοποιεί την εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου του.