1. Home
  2. Νέα
  3. Φάμελος (Schneider Electric): «Μέχρι το 2040, η συνολική κατανάλωση ενέργειας των data centers θα είναι 2.700 TWh»
Φάμελος (Schneider Electric): «Μέχρι το 2040, η συνολική κατανάλωση ενέργειας των data centers θα είναι 2.700 TWh»

Φάμελος (Schneider Electric): «Μέχρι το 2040, η συνολική κατανάλωση ενέργειας των data centers θα είναι 2.700 TWh»

0

Ο κ. Φάμελος, Data Center EcoStruxure Sales Manager της Schneider Electric, στον τομέα του Secure Power για τη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιλά αποκλειστικά στο energyin.gr και μας εξηγεί τα πάντα γύρω από το DCIM (Data Center Infrastructure Management).

1. Μιλήστε μας λίγο για το DCIM (Data Center Infrastructure Management). Με απλά λόγια μπορείτε να μας εξηγήσετε τί είναι και ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς;

Το DCIM  (Data Center Infrastructure Management) αφορά την Διαχείριση Υποδομής των Data Centers και το συναντήσαμε για πρώτη φορά πριν από περίπου μια δεκαετία. Καθώς ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί – και οι ποσότητες δεδομένων που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα Data Centers αυξήθηκαν ραγδαία- η προσπάθεια manual διαχείρισης έγινε μη ρεαλιστική.

Το λογισμικό DCIM χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση, τη μέτρηση και τη διαχείριση Data Centers, καλύπτοντας τόσο τον εξοπλισμό πληροφορικής όσο και τις υποστηρικτικές υποδομές, όπως συστήματα ισχύος και ψύξης. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους διαχειριστές να επιτύχουν τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων του εξοπλισμού που οδηγούν σε διακοπές λειτουργίας.

Καθώς οι υποδομές ΙΤ συνεχίζουν να εξαπλώνονται, το business continuity εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από το μικρότερο end point της δραστηριότητάς τους έως το μεγαλύτερο data center. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη edge computing εφαρμογών θεωρείται πλέον εξίσου κρίσιμη με τα κεντρικά Data Centers και έτσι απαιτείται ένα software με νέες δυνατότητες που θα έχουν σκοπό τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των υποδομών. Επιπλέον, η βιωσιμότητα αναδεικνύεται ως μια ακόμα σημαντική τάση: η κατανάλωση ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα των Data Centers θα πρέπει να μετρώνται και να διαχειρίζονται. Με βάση τις εσωτερικές προβλέψεις της Schneider Electric, μέχρι το 2040, η συνολική κατανάλωση ενέργειας των data centers θα είναι 2.700 TWh με το 60% να προέρχεται από διασκορπισμένες εγκαταστάσεις και το 40% από μεγάλα Data Centers.

Το λογισμικό DCIM παλαιού τύπου δεν δημιουργήθηκε με όλες αυτές τις ανησυχίες κατά νου, γι ‘αυτό η Schneider Electric έχει επενδύσει στην τεχνολογία EcoStruxure ΙΤ. Το EcoStruxure ΙΤ εκσυγχρονίζει την παρακολούθηση, τη διαχείριση, τον σχεδιασμό και τη μοντελοποίηση φυσικών υποδομών ΙΤ, από μερικές συσκευές σε ένα computer room έως χιλιάδες assets σε πολλές περιοχές παγκοσμίως, προσφέροντας ευέλικτες επιλογές ανάπτυξης που περιλαμβάνουν λύσεις on-prem (στις εγκαταστάσεις του πελάτη) ή βασισμένες στο cloud.

2.    Τι είναι το next-generation DCIM;

Η επόμενη γενιά DCIM ουσιαστικά εκτελεί τις ίδιες βασικές λειτουργίες με το παραδοσιακό DCIM, ωστόσο, το λογισμικό μπορεί να φιλοξενηθεί στο cloud αντί να αναπτύσσεται εντός των εγκαταστάσεων και να λύνει ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παραδοσιακό DCIM. Οι διαφορές βέβαια δεν σταματούν εκεί. Η επόμενη γενιά DCIM προσθέτει ευκολία ‘ξεκλειδώνοντας’ τη δύναμη του cloud, παρέχοντας λειτουργικότητα που δεν είναι διαθέσιμη on-premises. Αρχικά, είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί ενώ παρέχει απρόσκοπτες, αυτοματοποιημένες firmware ενημερώσεις και επιδιορθώσεις ασφαλείας χωρίς να γίνεται διακοπή των λειτουργιών. Οι ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και οι ενημερώσεις λογισμικού είναι κρίσιμες επειδή επιτρέπουν υψηλή απόδοση και συμβάλλουν στην προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η επόμενη γενιά DCIM διαθέτει επίσης ανάκτηση από καταστροφές, η οποία είναι διαθέσιμη από προεπιλογή μέσω μεγάλων παρόχων υπηρεσιών cloud, όπως το Azure cloud της Microsoft. Ένα άλλο ξεχωριστό πλεονέκτημα είναι ότι η λύση που βασίζεται σε cloud υποστηρίζει το mobility, επιτρέποντας στους επαγγελματίες των Data Centers και των IT managers να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, από οποιαδήποτε συσκευή. Ζούμε σε έναν mobile κόσμο, επομένως αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη για τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς το μόνο που χρειάζονται είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση στην cloud-based DCIM πλατφόρμα. Επίσης, η επόμενη γενιά DCIM εκμεταλλεύεται τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το machine learning (ML) και real time analytics για να προσφέρει πιο προηγμένες δυνατότητες σε σύγκριση με το παραδοσιακό DCIM.

To DCIM επόμενης γενιάς είναι ιδανικό όχι μόνο για centralized data center environments, αλλά και για edge deployments, τα οποία είναι ουσιαστικά αδύνατο να τα παρακολουθεί κανείς εάν δεν υπάρχει δυνατότητα απομακρυσμένης ορατότητας. Ενώ απαιτεί την εγκατάσταση λογισμικού επί τόπου, το λογισμικό είναι εξαιρετικά ελαφρύ, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας πραγματοποιείται στο cloud. Τέλος, το DCIM επόμενης γενιάς διαθέτει τοπική αποθήκευση, επομένως, σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας, το σύστημα αποθηκεύει δεδομένα και τα μεταδίδει αμέσως μόλις αποκατασταθεί το ρεύμα.

3.    Ποια είναι τα ωφέλη του DCIM — ποια είναι ουσιαστικά τα προβλήματα που λύνει;

Το πεδίο των υποδομών ΙΤ υφίσταται σημαντικό μετασχηματισμό καθώς εξελίσσεται, κινούμενο από τα μεμονωμένα Data Centers σε ένα πιο κατανεμημένο, υβριδικό ΙΤ μοντέλο και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από όσα περιμέναμε από τα ‘παραδοσιακά DCIM’ για να διασφαλιστεί ότι θα είναι ανθεκτικό, ασφαλές και βιώσιμο. Το EcoStruxure IT συμβάλλει στην απλοποίηση της εκτεταμένης αρχιτεκτονικής ΙΤ και στον εκσυγχρονισμό της, τόσο για τις τρέχουσες όσο και για τις μελλοντικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, η λύση παρακολούθησης EcoStruxure™ IT Expert της Schneider Electric επιτρέπει την παρακολούθηση ζωτικής σημασίας φυσικής υποδομής ανεξαρτήτου, κατασκευαστή. Έτσι, οι διαχειριστές εγκαταστάσεων λαμβάνουν κεντρική παρακολούθηση όλων των δικτυωμένων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αλλαγών διαμόρφωσης, από οπουδήποτε στον κόσμο.

Ένα άλλο στοιχείο της λύσης DCIM επόμενης γενιάς της Schneider Electric, το EcoStruxure IT Advisor, παρέχει πρόσθετα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης χωρητικότητας. Βοηθά τους διαχειριστές να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν πρόσθετους servers και επιπλέον εξοπλισμό όσον αφορά τη βέλτιστη λειτουργική απόδοση από την άποψη της ισχύος και της ψύξης.

Αξίζει να αναφέρω ότι το EcoStruxure IT Advisor βοηθά επίσης στη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας αναλύοντας την υποδομή του Data Center και χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις για να επισημαίνετε περιοχές που υποφέρουν από έλλειψη πλεονασμού ή περιορισμούς χωρητικότητας.

Ο εκσυγχρονισμός του EcoStruxure ΙΤ έρχεται σε μια εποχή που το 99% των CEOs μεγάλων εταιρειών συμφωνούν ότι τα ζητήματα βιωσιμότητας είναι σημαντικά για την επιτυχία των επιχειρήσεων τους, η ασφάλεια κατατάσσεται νούμερο #1 στο Βαρόμετρο Κινδύνου της Allianz και το 62% των διακοπών ρεύματος ΙΤ μπορεί να αποδοθεί σε αστοχίες υποδομής από προμηθευτές cloud και colocation. Ως ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λογισμικού, το EcoStruxure IT δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να εξασφαλίζουν τη λειτουργία των ΙΤ υποδομών τους με τον πιο ανθεκτικό, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο.