1. Home
  2. Νέα
  3. Νίκος Ζήσιμος (Schneider Electric): «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όλους τους συνεργάτες μας στη δημιουργία βιώσιμων data centers κάθε τύπου»
Νίκος Ζήσιμος (Schneider Electric): «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όλους τους συνεργάτες μας στη δημιουργία βιώσιμων data centers κάθε τύπου»

Νίκος Ζήσιμος (Schneider Electric): «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όλους τους συνεργάτες μας στη δημιουργία βιώσιμων data centers κάθε τύπου»

0

Ο κ. Νίκος Ζήσιμος, Enterprise Account Executive & Secure Power Systems Team Leader σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα της Schneider Electric, μιλά αποκλειστικά στο energyin.gr και μας εξηγεί τα πάντα γύρω από το hyperscale data centers.

 

1.Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: δώστε μας ένα σύντομο ορισμό του hyperscale, σε τι αναφέρεται και γιατί μας αφορά όλους;

Τα hyperscale data centers είναι μια κατηγορία από μόνη της στον κλάδο των data centers. Για όσους ακούν τον όρο για πρώτη φορά, τα hyperscale data centers είναι τεράστιες εγκαταστάσεις διαχείρισης δεδομένων που υποστηρίζουν ισχυρές και scalable εφαρμογές. Όλοι οι τεχνολογικοί ‘γίγαντες’ ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις  για την επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή δεδομένων.

Η βασική διαφορά μεταξύ συμβατικών και hyperscale data centers είναι ότι τα δεύτερα υπερέχουν σημαντικά σε απόδοση, χωρητικότητα και επεκτασιμότητα. Χάρη στο μέγεθός τους, που συνεπάγεται και ανάλογα αυξημένη υπολογιστική δύναμη, τα  hyperscale data centers καλύπτουν πολλαπλάσιο όγκο των δεδομένων και προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων. Σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία εταιρειών hyperscale data centers διαθέτουν συνδεσιμότητα της τάξης των 40 GigaByte ανά δευτερόλεπτο ή και μεγαλύτερη, ενώ μπορεί να περιλαμβάνουν ως και πάνω από 5.000 διακομιστές, με την έκταση τους να φτάνει ως και το ένα στρέμμα. Αυτά τα μοναδικά κέντρα δεδομένων συνδέονται συχνά με εταιρείες όπως η Google, η Amazon, το Facebook, η IBM, η Apple, η Baidu και η Microsoft, οι οποίες όπως καταλαβαίνετε διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων κάθε λεπτό της ημέρας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι εφαρμογές hyperscale μας αφορούν όλους, καθώς είναι στη βάση του ολοένα και πιο ηλεκτρονικού μας κόσμου. Καθώς η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες θα συνεχίσει να αυξάνεται, τόσο στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, όσο και σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της τεχνολογίας γενικότερα, τα hyperscale data centers, χάρη στη δυνατότητά τους να επεκτείνονται, θα μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ψηφιακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και κινούμαστε.

Ένας άλλος λόγος που τα hyperscale data centers μας αφορούν όλους, ειδικά στην παρούσα φάση, είναι η εκτεταμένη κατανάλωση ενέργειας. Ο κλάδος των data centers γενικά αντιπροσωπεύει ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας κατανάλωσης, γεγονός που κάνει την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους ακόμα πιο κρίσιμη. Και σε αυτό το κομμάτι, η Schneider Electric αποτελεί τον κατεξοχήν ειδικό για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κλάδου, χάρη στις εξειδικευμένες λύσεις διαχείρισης ενέργειας που διαθέτει για κέντρα δεδομένων.

 

2.Πώς προέκυψαν τα hyperscale data centers και γιατί είναι απαραίτητα;

Τα hyperscale data centers δημιουργήθηκαν αρχικά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των τεχνολογικών γιγάντων. Ωστόσο, στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που ζούμε, με τα big data, το ΑΙ και τις cloud-based υπηρεσίες να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας όλων μας και τα δεδομένα να διακινούνται σε πρωτόγνωρες ποσότητες και ταχύτητες, η ζήτηση για data centers αυξάνεται αντίστοιχα. Ειδικά μετά την πανδημία, η βιομηχανία των data centers γνώρισε μια εκρηκτική ανάπτυξη, ως φυσική συνέπεια των παραπάνω συνθηκών. Με στόχο την  εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών, τα hyperscale data centers είναι απαραίτητα καθώς οι συμβατικές υποδομές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Η ανάπτυξη των hyperscale data centers εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με το Cisco Global Cloud Index, ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί.

Αν συνδυάσουμε την παραπάνω τάση με το γεγονός ότι κινούμαστε συνεχώς σε μια όλο και πιο διασυνδεδεμένη κοινωνία, όπου κάθε υπηρεσία και προϊόν «εξαρτώνται» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από μια ροή πληροφοριών και την επεξεργασία δεδομένων, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι τα hyperscale data centers έχουν «έρθει για να μείνουν». Στην Schneider Electric είμαστε ενθουσιασμένοι από τις προοπτικές που παρουσιάζονται από αυτές τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όλους τους συνεργάτες μας στη δημιουργία βιώσιμων data centers κάθε τύπου: mega, micro, centralized, τοπικά ή hyperscale ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

 

3.Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην αγορά των hyperscale data centers;

Η αγορά των data centers επηρεάζεται κυρίως από τις τάσεις που επικρατούν στους κλάδους που «απαιτούν» την πλειοψηφία των υπηρεσιών τους. Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, με βάση έρευνες από εταιρείες του κλάδου όπως η Cisco, η Gartner, η Transforma και το Forbes Big Data, υποδηλώνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αυξημένη ζήτηση τόσο για συμβατικά, edge αλλά και hyperscale data centers. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι υπηρεσίες cloud computing προβλέπεται να έχουν ετήσια αύξηση της τάξης του 19%, ενώ παράλληλα προβλέπεται μέχρι το 2023 ο αριθμός χρηστών διασυνδεδεμένων κινητών συσκευών να φτάσει τα 5,7 δισεκατομμύρια με το σύνολο των συσκευών που συνδέονται μέσω ΙοΤ (Internet of Things) να ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030. Παράλληλα, καθώς εξελίσσεται ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνεχίσει να διεκδικεί ολοένα μεγαλύτερο «κομμάτι» της διαθέσιμης υπολογιστικής δύναμης, κάνοντας τα hyperscale data centers αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογικής μας καθημερινότητας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που η Schneider Electric λαμβάνει από το οικοσύστημα των συνεργατών-πελατών της : οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο μεταφέρουν την πλειοψηφία των υπηρεσιών τους στο cloud. Η επιτυχία στις παραπάνω μεταβάσεις θα εξαρτηθεί κυρίως από τη σωστή «συνεργασία» μεταξύ των δικτύων, των υποδομών και των IT υπηρεσιών. Και σε αυτό το σημείο, είναι όπου το expertise της Schneider Electric έρχεται να παίξει καίριο ρόλο. Ως ειδικοί στη διαχείριση δικτύων, υποδομών και ενέργειας, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις λύσεις μας σε κάθε ΙΤ υποδομή, εξασφαλίζοντας βελτιστοποιημένη ενεργειακή απόδοση και κατά συνέπεια ενεργειακή εξοικονόμηση, που αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο ειδικά αυτή την περίοδο.