1. Home
 2. Νέα
 3. Κ. Καστάνης (CEO ELVAN S.A.): «Αναπτύξαμε ένα robot φωτοβολταϊκών που καθαρίζει panels στην Αραβική έρημο»
Κ. Καστάνης (CEO ELVAN S.A.): «Αναπτύξαμε ένα robot φωτοβολταϊκών που καθαρίζει panels στην Αραβική έρημο»

Κ. Καστάνης (CEO ELVAN S.A.): «Αναπτύξαμε ένα robot φωτοβολταϊκών που καθαρίζει panels στην Αραβική έρημο»

0

Συνέντευξη: Μαργαρίτα Ασημακοπούλου

Συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Καστάνη, διευθύνοντα σύμβουλο της ELVAN S.A., o οποίος μας μίλησε για το πώς η εταιρεία κατάφερε να συγκαταλεχθεί στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής σχαρών καλωδίων και συστημάτων στηρίξεως φωτοβολταϊκών. Παράλληλα, μάς μίλησε για το πρωτοποριακό robot καθαρισμού φωτοβολταϊκών panels που ανέπτυξαν, το οποίο δοκιμάζεται ήδη στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Δείτε, επίσης, πώς η συνεχής και αλματώδης αύξηση των πωλήσεων έβαλε την εταιρία στην λίστα των Financial Times FT1000 Fastest Growing Companies in Europe, και μάλιστα στην 28η θέση στην Ευρώπη ανάμεσα στις αμιγώς βιομηχανικές εταιρίες και στην 1η θέση στην Ελλάδα.

 1. Κ. Καστάνη, πείτε μας αρχικά δυο λόγια για την πορεία της εταιρείας η οποία μετρά ήδη σχεδόν μισό αιώνα ζωής.

Η εταιρία μας ιδρύθηκε, με διαφορετική νομική μορφή βέβαια, το 1975. Οπότε το 2025 θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια λειτουργίας μας. Αν θέλαμε να σημειώσουμε τα σημαντικότερα ορόσημα σε αυτή την πορεία, αυτά θα ήταν:

 • 1983: Μεταφορά στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Παιανία (11.000 τ.μ. με 4.000 τ.μ. στεγασμένο χώρο)
 • 1985: Είσοδος στην αγορά σχαρών καλωδίων
 • 2000: Εξαγορά και συγχώνευση της εταιρίας PROTECTA FROLA Α.Ε. και είσοδος στην αγορά υλικών αντικεραυνικής προστασίας
 • 2019: Είσοδος στην αγορά βάσεων φωτοβολταϊκών
 • 2021: Ίδρυση της ELVAN ROBOTICS ΑΕ με στόχο τον σχεδιασμό ενός robot καθαρισμού φωτοβολταϊκών panels χωρίς χρήση νερού.
 • 2022: Η συνεχής και αλματώδης αύξηση των πωλήσεων έβαλε την εταιρία στην λίστα των Financial Times FT1000 Fastest Growing Companies in Europe, και μάλιστα στην 28η θέση στην Ευρώπη ανάμεσα στις αμιγώς βιομηχανικές εταιρίες και στην 1η θέση στην Ελλάδα.
 1. Σήμερα συγκαταλέγεστε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής σχαρών καλωδίων και συστημάτων στηρίξεως φωτοβολταϊκών. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Το γεγονός  ότι η εταιρία μας ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που βιομηχανοποίησε τις σχάρες καλωδίων και από τις πρώτες στις βάσεις φωτοβολταϊκών συνέβαλε στο να αποκτήσουμε μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα:

 • επειδή είναι μια δραστηριότητα έντασης κεφαλαίου, η ELVAN έχει αποκτήσει πάγια (οικόπεδα, κτίρια και μηχανολογικό εξοπλισμό) αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι δύσκολο να αποκτήσει κάποιος ανταγωνιστής
 • το ίδιο προφανώς ισχύει και για την τεχνογνωσία, αφού έχουμε πείρα δεκαετιών στη διαχείριση έργων ενώ πελάτες της είναι οι μεγάλες Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ κλπ.) και τα αλυσίδες ηλεκτρολογικού υλικού (ΚΑΥΚΑΣ, ΜΕΙΔΑΝΗΣ κλπ.)
 • το υψηλότατο μερίδιο αγοράς (π.χ. 65% για τις σχάρες καλωδίων στην Ελλάδα)
 • η πολύ μεγάλη παραγωγική ικανότητα τόσο σε σχάρες καλωδίων, όσο και σε βάσεις φωτοβολταϊκών.
 1. Παράλληλα, εισερχόμενοι στην αγορά των φωτοβολταϊκών, αναπτύξατε ένα robot καθαρισμού φωτοβολταϊκών panels χωρίς χρήση νερού με το προϊόν να δοκιμάζεται ήδη στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Μιλήστε μας για αυτό.

Η αξία του ρεύματος που χάνουμε κάθε χρόνο από τα ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά  συστήματα, λόγω της συσσώρευσης σκόνης και άμμου πάνω στα panels τους. Τον υπολογισμό αυτό έκανε η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας , ένας αυτόνομος διακυβερνητικός οργανισμός, σύμβουλος όλων αυτών που χαράσσουν τις πολιτικές για το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιοχές κοντά στον Ισημερινό, όπου από τη μία πλευρά έχουμε  πολλή σκόνη και άμμο από την έρημο που επικάθεται στα Panels και από την άλλη δεν έχουμε νερό για το πλύσιμο τους. Σ’ αυτές τις περιοχές μπορεί να χαθεί 3 με 4% της απόδοσης ενός φωτοβολταϊκού σε μια μέρα, ενώ σε περίπτωση μιας αμμοθύελλας μπορεί να χαθεί έως και 30% μέσα σε μια ώρα.

Όσο περνάνε τα χρόνια το πρόβλημα θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, καθώς τα περισσότερα νέα φωτοβολταϊκά  πάρκα θα εγκαθίστανται σ’ αυτές ακριβώς τις περιοχές με κλίμα ερήμου, αφού εκεί παρουσιάζεται η μέγιστη ηλιοφάνεια και άρα έχουμε το μικρότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή αργότερα πράσινου υδρογόνου.

Βλέποντας αυτό το πρόβλημα εγώ και δυο πρώην συμφοιτητές μου στη σχολή  Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ ιδρύσαμε την Solbotix πριν από 2 χρόνια.

Ξεκινώντας από ένα λευκό χαρτί , αναπτύξαμε ένα robot καθαρισμού φωτοβολταϊκών panels χωρίς χρήση νερού. Πιο συγκεκριμένα το robot κάνει καθημερινά ένα κύκλο καθαρισμού σε όλο το φωτοβολταϊκό πάρκο και μαζεύει όλη την σκόνη και την άμμο που έχει επικαθίσει πάνω στα panels με ειδικά περιστρεφόμενα υφάσματα από ίνες. Το ίδιο το robot παίρνει ενέργεια από μια μπαταρία που φορτίζεται κι αυτή καθημερινά από μικρά φωτοβολταϊκά  panels που είναι ενσωματωμένα στην πάνω πλευρά του.

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το προϊόν σε Διεθνείς εκθέσεις στο Dubai, το Abu Dhabi, την Σαουδική Αραβία και αλλού, συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες.

Αποτέλεσμα να κλειστούν τα πρώτα έργα πιλότοι στη Μέση Ανατολή. Ήδη έχουν αρχίσει οι δοκιμές για την DEWA (την εταιρεία ηλεκτρισμού του Dubai). Θα ακολουθήσουν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών της Σαουδικής Αραβίας, ακόμη και η δική μας ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Περιττό να πώ ότι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ένα 100% ελληνικό ρομπότ σε έμπνευση, σχεδιασμό, κατασκευή και εγκατάσταση, καθαρίζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε φωτοβολταϊκά panels στην Αραβική έρημο.

 1. Δεδομένης της συνεχούς αναπτυσσόμενης πορείας σας, πόσο δύσκολη είναι για εσάς η εύρεση προσωπικού;

Δυστυχώς αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλες οι εταιρίες: την έλλειψη προσωπικού, τόσο ανειδίκευτου όσο και ειδικευμένου. Και όσον αφορά το ειδικευμένο προσωπικό, όταν αυτό βρίσκεται είναι γενικά χαμηλού επιπέδου από άποψη γνώσεων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι φετινές μας πωλήσεις θα είναι συνάρτηση του πόσο προσωπικό θα βρούμε. Και δυστυχώς, με δεδομένη τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουμε στην αγορά, ότι δεν καλύψουμε εμείς λόγω έλλειψης προσωπικού, θα καλυφθεί από εισαγωγές από γειτονικές χώρες και κυρίως την Τουρκία.

Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της agenda της κυβέρνησης προς επίλυση, πράγμα που δυστυχώς δεν το βλέπουμε.

 1. Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Καταρχήν μετά την επιτυχία με την συμπερίληψη της εταιρίας μας στη λίστα των Financial Times FT1000 Fastest Growing Companies in Europe, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την ανάπτυξη μας με ρυθμούς πολύ άνω του μέσου όρου για βιομηχανικές εταιρίες. Αν μιλήσουμε για νούμερα ο στόχος μας είναι να έχουμε συνεχώς ένα C.A.G.R. της τάξης του 25%.

Από εκεί και πέρα: η μετάβαση από τη δομή της οικογενειακής επιχείρησης σε αυτή μιας εταιρίας με εσωτερική οργάνωση, εταιρική διακυβέρνηση κλπ. καθώς και η συνεχής προσπάθεια της εταιρίας για συμμόρφωση με τα Διεθνή πρότυπα ESG.Και τέλος, το σημαντικότερο όλων: ο όμιλος ELVAN  να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην εκπλήρωση του Deep Purpose του, δηλαδή την πράσινη μετάβαση και την επίτευξη του στόχου Net Zero Carbon Emissions για τον πλανήτη ως το 2050.

Who is Who

Ο Κωνσταντίνος Καστάνης είναι o Διευθύνων Σύμβουλος της ELVAN Α.Β.Ε.Ε., μιας Ελληνικής βιομηχανικής εταιρίας, η οποία παράγει σταθερές βάσεις φωτοβολταικών, σχάρες καλωδίων, συστήματα στήριξης και υλικά αντικεραυνικής προστασίας.

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (B.Sc.) με ειδικότητα Ενεργειακού Μηχανικού (M.Sc).

Επίσης κατέχει MBA από το University of Indianapolis, όπου εκπόνησε τη διατριβή του με θέμα: “Teachings of War History on Corporate Strategy and Leadership”. Ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρίας το 2006, οπότε και ξεκίνησε να ασχολείται με θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ελεύθερος χρόνος του είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αφιερωμένος στο να μελετάει και να παίζει σκάκι.