1. Home
  2. Νέα
  3. Χ. Χρηστίδης (Managing Director της BayWa r.e. Solar Trade Ελλάδας): «Το net-billing αποτελεί ένα βιώσιμο εργαλείο και θα είναι το νέο μοντέλο αυτοκατανάλωσης»
Χ. Χρηστίδης (Managing Director της BayWa r.e. Solar Trade Ελλάδας): «Το net-billing αποτελεί ένα βιώσιμο εργαλείο και θα είναι το νέο μοντέλο αυτοκατανάλωσης»

Χ. Χρηστίδης (Managing Director της BayWa r.e. Solar Trade Ελλάδας): «Το net-billing αποτελεί ένα βιώσιμο εργαλείο και θα είναι το νέο μοντέλο αυτοκατανάλωσης»

0

Συναντήσαμε τον κ. Χάρη Χρηστίδη, Managing Director της BayWa r.e. Solar Trade Ελλάδας, ο οποίος μας μίλησε για την πορεία της εταιρείας και τα πλεονεκτήματά της στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, αλλά και για την επίδραση του net-billing στην αγορά. Με μότο «we r.e.think energy» η BayWa r.e. επαναπροσδιορίζει την ενέργεια, τον τρόπο που παράγεται και το πώς την αποθηκεύουμε.

– Κ. Χρηστίδη, η BayWa r.e, ένας εκ των κορυφαίων διανομέων φωτοβολταϊκών συστημάτων παγκοσμίως, τοποθετείται πλέον ενεργά και στην ελληνική αγορά διανομής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Η BayWa r.e. δραστηριοποιείται ενεργά στην Ελλάδα από το 2013, αρχικά με αντικείμενο τη λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκών σταθμών, και μετέπειτα με την τοποθέτησή της στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων βιομηχανικής κλίμακας.

O επιχειρηματικός τομέας της BayWa r.e. για διανομή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, ο κορυφαίος στην Ευρώπη και ένας εκ των μεγαλύτερων χονδρεμπόρων φωτοβολταϊκών συστημάτων παγκοσμίως, τοποθετείται εδώ και έναν χρόνο ενεργά στην ελληνική αγορά, με στόχο να προσθέσει αξία στην εφοδιαστική αλυσίδα, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε εγκαταστάτες και τεχνικές εταιρείες.

Η BayWa r.e. Solar Trade, με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια και παρουσία στις σημαντικότερες φωτοβολταϊκές αγορές διεθνώς, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών πλαισίων, μετατροπέων, μπαταριών και περιφερειακού εξοπλισμού και των εγκαταστατών. Έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο 20.000 συνεργατών παγκοσμίως, ενώ το 2023 οι παραδόσεις εξοπλισμού ξεπέρασαν τις 350.000. Προσφέρουμε λύσεις για όλες τις φωτοβολταϊκές εφαρμογές, από τα μικρότερα συστήματα σε οικιακές στέγες μέχρι και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα εμπορικής και βιομηχανικής κλίμακας.

Στόχος μας στην ελληνική θυγατρική είναι να αξιοποιήσουμε τις κεντρικές συμφωνίες μας με τους κορυφαίους οίκους παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού παγκοσμίως, τις συνέργειες από την τοποθέτησή μας στις μεγαλύτερες διεθνείς φωτοβολταϊκές αγορές και τις οικονομίες κλίμακος που προκύπτουν από τους ενοποιημένους όγκους πωλήσεων του ομίλου, ώστε να παρέχουμε στους συνεργάτες μας σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια άμεση πρόσβαση και διαθεσιμότητα στα πλέον επώνυμα προϊόντα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Το 2023 η Solar Trade ξεπέρασε, για πρώτη φορά ιστορικά, το ορόσημο των 10GW σε προμήθεια φωτοβολταϊκών πλαισίων και μετατροπέων συνδυαστικά.

– Παρατηρούμε πως επικεντρώνεστε τόσο στο sustainability όσο και στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών σας. Πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι δύο πυλώνες για εσάς;

Πρόσφατα βραβευτήκαμε στην κατηγορία «Εταιρική Ευθύνη για το Περιβάλλον» των Greek Green Awards για τις βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας που ακολουθούμε. Το ευρύ φάσμα δράσεων βιωσιμότητας που υλοποιεί η BayWa r.e. στην Ελλάδα οδήγησε στην επιλογή της κριτικής επιτροπής.

Στις σημαντικότερες πρακτικές της εταιρείας συγκαταλέγεται η επιλογή της ελληνικής θυγατρικής να εγκατασταθεί στις πράσινες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Green Plaza στο Μαρούσι, το οποίο αποτελεί το πρώτο κτήριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με την ειδική έκδοση του LEED στο επίπεδο Gold, for core and shell. Επιπλέον, ο εταιρικός στόλος αυτοκινήτων αντικαταστάθηκε με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με τη νέα πολιτική του ομίλου, επενδύοντας έτσι στην επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού. Επίσης, στην BayWa r.e. στηρίζουμε έμπρακτα την ανακύκλωση με την εγγραφή μας στα αρμόδια Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και την απόδοση του τέλους ανακύκλωσης για κάθε μέρος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού που εισάγουμε στη χώρα. Η προώθηση βιώσιμων πρακτικών στην ανακύκλωση φωτοβολταϊκών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους εισαγωγείς απλά ως μια κανονιστική υποχρέωση, αλλά ως μια συλλογική ευθύνη της αγοράς για τη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου μέλλοντος.

Αξίζει να τονίσουμε ότι εστιάζουμε καθημερινά στις πρακτικές ανακύκλωσης απορριμμάτων, στη μηδενική χρήση χαρτιού, εντύπων και διαφημιστικών φυλλαδίων, καθώς και στην εφαρμογή της πολιτικής της BayWa r.e. για τηλεργασία, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από μετακινήσεις.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία στον δρόμο για την ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα, έχει ήδη αναπτύξει και διαθέτει πλέον και στην Ελλάδα την ηλεκτρονική πλατφόρμα «PV-Webshop», παρέχοντας στους εγκαταστάτες τη δυνατότητα να εκτελούν άμεσα τις παραγγελίες τους, να ενημερώνονται για τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των προϊόντων και να εξερευνούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά εύκολα και γρήγορα.

– Το τοπίο στα φωτοβολταϊκά, αλλά και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας βλέπουμε να αλλάζει συνεχώς. Τι προβλέπετε για αυτόν τον νέο ενεργειακό… δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας;

Το 2023 εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα περίπου 1,6GW φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ η αθροιστική ισχύς στη χώρα ξεπέρασε τα 7GW. Με την εγκατεστημένη ισχύ από τη μία να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με βάση τα αδειοδοτημένα έργα που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης, και τη ζήτηση από την άλλη να μην ακολουθεί αναλογικά την αύξηση της ενσωμάτωσης ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, γίνεται επιτακτική η ανάγκη να εισάγουμε την αποθήκευση ενέργειας ως προτεραιότητα στην ενεργειακή ατζέντα.

Οι μπαταρίες αποτελούν, ήδη, σήμερα μέρος των φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό τομέα, και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» στήριξε μέχρι πριν λίγες μέρες την ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης στα συστήματα net-metering μέχρι και 10,8kWh. Η BayWa r.e. διανέμει για τις εφαρμογές αυτοκατανάλωσης φωτοβολταϊκά συστήματα, που συνδυάζονται με μπαταρίες από τις ηγέτιδες κατασκευάστριες εταιρείες στην αποθήκευση και όπως φαίνεται από το έντονο ενδιαφέρον και το πλήθος των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα, που είδαμε πριν την εκπνοή του στις 15 Μαΐου, τους επόμενους 10 μήνες η αγορά των οικιακών θα γνωρίσει αυξητική πορεία.

Τα προγράμματα αυτοκατανάλωσης με το νέο σχήμα net-billing για νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις, αλλά και το αναμενόμενο σχήμα μηδενικής έγχυσης στη βιομηχανία θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην αποθήκευση για την επίτευξη του μέγιστου ταυτοχρονισμού μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Σύντομα, θα δούμε και συστήματα αποθήκευσης βιομηχανικής κλίμακας να ενσωματώνονται στο σύστημα και να αυξάνουν πρακτικά τη ζήτηση, αξιοποιώντας την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ένα ακόμα βήμα προς τη διαχείριση της αποθήκευσης θα αποτελέσει στο προσεχές μέλλον και η αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης, όπου οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούν να στηρίξουν το δίκτυο (V2G).

Το μεγαλύτερο κέντρο logistics της BayWa r.e. Solar Trade στο Wanssum – ένα πλήρως κλιματικά ουδέτερο κέντρο logistics με δυνατότητα αποθήκευσης άνω των 50.000 τ.μ.- copyright of Seacon Logistics.

– Πώς κρίνετε τη μετάβαση από το net-metering στο net-billing και ποια θα είναι η επίδραση του νέου σχήματος στην αγορά;

Στις 15 Μαΐου έκλεισε πρόωρα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» για net-metering σε οικιακές εφαρμογές και αναμένουμε την έλευση του νέου προγράμματος, net-billing.

Το net-billing και το zero feed in (μηδενική έγχυση) αποτελούν σήμερα τα κύρια εργαλεία λειτουργίας για φωτοβολταϊκά συστήματα σε οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές στέγες στις αγορές της Ευρώπης, οπότε σίγουρα δεν μιλάμε για μία ελληνική επινόηση που σοκάρει την αγορά. Το net-billing, που πρακτικά είναι ο συμψηφισμός λογαριασμών αγοράς και πώλησης ενέργειας, διαχωρίζει την παραγόμενη ενέργεια που καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο από τον χρήστη, σε αξία λιανικής τιμής, από την πλεονάζουσα ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο.

Μέχρι σήμερα με το net-metering είχαμε μάθει να αξιοποιούμε το δίκτυο ως μια μπαταρία άπειρης χωρητικότητας, στην οποία όχι μόνο μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε την παραγόμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό μας σύστημα την ημέρα, για να την καταναλώσουμε το βράδυ, αλλά ακόμα και να αποθηκεύσουμε την περίσσεια της ηλιακής ενέργειας το καλοκαίρι, για να την αξιοποιήσουμε τον χειμώνα, και αυτό μάλιστα σε μία περίοδο συμψηφισμού τριών ετών. Σαφώς, μια πολύ ευέλικτη και αποδοτική λύση για τον χρήστη που διαστασιολογούσε κατά κανόνα την ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος με βάση τη μέση ετήσια κατανάλωση και αποκόμιζε πρακτικά μέσα από τον συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας το μέγιστο όφελος, αφού επί της ουσίας η τιμή πώλησης της ηλιακής ενέργειας στο net-metering είναι ίση με τη λιανική τιμή.

Πλέον, με τη μετάβαση στο net-billing, τα δεδομένα και τα μαθηματικά αλλάζουν. Κοινό χαρακτηριστικό στα δύο σχήματα παραμένει ότι η ενέργεια που θα καταναλώνεται την ώρα που παράγεται, θα έχει πρακτικά αξία λιανικής. Αντίθετα, η ενέργεια που δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί εκείνη τη στιγμή θα πωλείται με μια σαφώς χαμηλότερη τιμή από τη λιανική, σε επίπεδο χονδρεμπορικής, η οποία εκκρεμεί να δούμε ακριβώς πώς θα υπολογίζεται. Αυτό το σχήμα ωθεί τον χρήστη να μεταφέρει ευέλικτα ηλεκτρικά φορτία, όπως η ηλεκτροκίνηση και οι αντλίες θερμότητας, μέσα στην καμπύλη παραγωγής του φωτοβολταϊκού συστήματος κατά τις μεσημεριανές ώρες και να αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας σε μπαταρία, για να την αξιοποιήσει μετά τη δύση του ηλίου, μεγιστοποιώντας το όφελος και την απόδοση της επένδυσής του. Το net-billing δίνει, συνεπώς, σημαντικό κίνητρο για την ενσωμάτωση μεγαλύτερης μπαταρίας για την αύξηση του ποσοστού ταυτοχρονισμού, σε αντίθεση με το net-metering, που η προσθήκη της μπαταρίας στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στο πρόγραμμα επιδότησης με μία μόνο μικρή διαφοροποίηση στις χρεώσεις δικτύου.

Το net-billing αποτελεί ένα βιώσιμο εργαλείο και θα είναι το νέο μοντέλο αυτοκατανάλωσης. Αναμένουμε να δούμε τις λεπτομερείς διατάξεις που θα ορίζουν το ύψος της επιδότησης, την απαλλαγή ΦΠΑ για τελικούς καταναλωτές, καθώς και την τιμή πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο.

Τα κεντρικά γραφεία της BayWa r.e. Solar Trade στο Tübingen της Γερμανίας.

– Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια σύνθετη εξίσωση που περνάει μέσα από τον εξηλεκτρισμό και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο προς την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, επενδύοντας με το πρόγραμμα REPowerEU στο ηλεκτρικό ρεύμα. Με γενναία μέτρα στήριξης οδηγεί στρατηγικά τις καταναλώσεις σε αυτοκίνηση και θέρμανση και ψύξη κτηριακών υποδομών σε αμιγώς ηλεκτρικές επιλογές. Στοχεύοντας έτσι σε μια αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, δίνεται ακόμα μεγαλύτερος χώρος στα φωτοβολταϊκά συστήματα να αυξήσουν τα μερίδιά τους στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή.

Το κυρίαρχο σύνθημά μας στην BayWa r.e. είναι το «we r.e.think energy», έχοντας ως κεντρικό στόχο να επαναπροσδιορίσουμε την ενέργεια, τον τρόπο που παράγεται, το πώς την αποθηκεύουμε, αλλά και το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, ως η πλέον αναγκαία συνθήκη για το μέλλον του πλανήτη μας. Στην BayWa.r.e. επικεντρωνόμαστε στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία μας, για να βρίσκουμε νέες λύσεις, να διευρύνουμε τα τεχνολογικά όρια και να αναθεωρούμε τα πρότυπα σε διανομή, logistics, ψηφιοποίηση και τεχνική υποστήριξη, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.