Μία βαθύτερη οπτική της αποχώρησης του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ
Εδώ και περίπου 1,5 εβδομάδα, το Κατάρ έχει γνωστοποιήσει την αποχώρησή του από τον ΟΠΕΚ, γεγονός που έχει δημιουργήσει νέα ερωτήματα και δεδομένα.
Γράφει ο Μάριος Μάντζος (marios@energyin.gr)
Οι τίτλοι τέλους έπεσαν ξαφνικά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις ακόμη και από την προσωρινή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, πυροδοτώντας τα “πιστεύω” των συνωμοσιολόγων ότι δηλαδή αυτό αποτέλεσε μία εξυπηρέτηση προς τις ΗΠΑ, καθώς το Κατάρ στο οποίο λειτουργεί μεγάλη αμερικάνικη στρατιωτική βάση, είναι αποκλεισμένο από πέρυσι από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ με την κατηγορία ότι χρηματοδοτεί την ισλαμική τρομοκρατία.
Τι στην πραγματικότητα όμως οδήγησε το Κατάρ εκτός ΟΠΕΚ;
Δεδομένου ότι το Κατάρ, όντας η μικρότερη από τις πιο αντιφατικές χώρες της Μέσης Ανατολής, παράγει μόνο 600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αλλά παράλληλα αποτελεί κολοσσό παραγωγής LNG, το υγροποιημένο φυσικό αέριο ακούγεται μία πιο πιθανή εκδοχή. Έχει δηλαδή την ελευθερία κινήσεων λόγω του ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο του ευκίνητου στη μεταφορά και εμπορία LNG και του ότι διαθέτει το μεγαλύτερο ίσως απόθεμα φυσικού αερίου, που αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του ρυπογόνου πετρελαίου και της καθαρής, εναλλακτικής ενέργειας που κατακτά συνεχώς έδαφος.
Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ εξασθενεί λόγω του ότι προσπαθεί να ρυθμίσει την παραγωγή, τη ζήτηση και τις τιμές και σε αυτήν την εξασθένιση θα πρέπει να εντάξουμε και την αποχώρηση του Κατάρ. Ο ΟΠΕΚ χάνει έδαφος και η φιλελεύθερη παγκόσμια ενεργειακή αγορά ενισχύεται, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης των ρυπογόνων υδρογονανθράκων και στροφή προς την καθαρή ενέργεια.
Επί της ουσίας, αυτό συνεπάγεται ότι η ανθρωπότητα στραφεί σε μεγαλύτερα ποσοστά προς την καθαρή ενέργεια και ότι οι μεγάλες εταιρείες θα προτιμήσουν την με λιγότερο κόστος αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Γεγονός που φυσικά θα επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς τα δικά της αποθέματα είναι και ακριβά και πολύπλοκα. Δεν συμφέρουν, που λέμε…