1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και οι αλλαγές στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

0

Τι αλλάζει στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»; Ποιοι θα μπορούν να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ;

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη αναφέροντας μεταξύ άλλων τους στόχους του υπουργείου καθώς και τις αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας  και ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πράγματι κρίσιμο, όπως λέτε, διότι η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία κλιματικής ουδετερότητας αφορούν στην προστασία του τόπου μας και κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των συμπολιτών μας, αλλά και των επόμενων γενιών των Ελλήνων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ένα μόνο ζήτημα που αποτελεί το κεντρικό μας «στοίχημα», αλλά ένα πλέγμα σημαντικών θεμάτων που χρήζουν καθοριστικών πρωτοβουλιών.

Μεταξύ αυτών είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους, καθώς και η ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας με τη μεγαλύτερη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης. Στις βασικές μας προτεραιότητες, επίσης, βρίσκονται η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αλλά και η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, τα οποία παράγουν μεγάλο ποσοστό της συνολικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα. Και γι’ αυτόν τον λόγο το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που συμβάλλει ενεργά στη σταδιακή μετάβαση σε ένα καθαρότερο περιβάλλον με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, θα συνεχιστεί αλλά και θα ενισχυθεί με επιπρόσθετους πόρους και πιο στοχευμένα κριτήρια.

Οι αλλαγές  για το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Με τον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» προσδοκούμε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρωταρχικός σκοπός του νέου προγράμματος, που θα ανακοινωθεί έως τα τέλη του καλοκαιριού, είναι να πιάσουν τα χρήματα τόπο μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιριακού αποθέματος, αλλά και το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά. Αυτό θα το πετύχουμε μειώνοντας την ενέργεια που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση και την ψύξη των σπιτιών τους.

Οι πόροι του νέου προγράμματος θα διατεθούν με απόλυτα στοχευμένο τρόπο στα κτίρια με μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία κατασκευής του κτιρίου, το ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης που επιτυγχάνεται, καθώς και τις γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου βρίσκεται το υπό ένταξη στο πρόγραμμα ακίνητο.

Επίσης, σχεδιάζουμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πολυμελείς οικογένειες, για εκείνες που έχουν άτομα με αναπηρία, αλλά και για τα ευάλωτα νοικοκυρά, ώστε να αντιμετωπίσουμε καθοριστικά την ενεργειακή φτώχεια, που αποτελεί και μία από τις κεντρικές προτεραιότητες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη μεθοδολογία που θα εφαρμόσουμε στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχει λίστα προτεραιοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τους δικαιούχους, θα υπάρχουν και επιλαχόντες οι οποίοι θα μπορούν να εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον εξασφαλίζονται επιπλέον πόροι για τη συνέχισή του.